O-STA

Uživajmo pametno - platforma z nasveti in pripomočki za pametno, odgovorno in varno rabo tehnologij

Ljubljana, 4. april - Digitalni svet, ki naša življenja bogati in nas povezuje, hkrati prinaša tudi različne pasti; pri tem so še posebej izpostavljeni otroci in mladostniki. V Telekomu Slovenije so zato zasnovali platformo Uživajmo pametno, v okviru katere so skupaj s strokovnjaki organizacij Logout, neodvisen.si in TOM telefon pripravili priporočila in pripomočke, ki staršem in mladostnikom pomagajo pri pogovoru o digitalnih pasteh ter odgovorni in pametni rabi tehnologij. Vse aktivnosti so združili v platformo, vsebine pa zbrali na telekom.si/pametno.

Osnovni namen platforme Uživajmo pametno je ozaveščanje o pametni, to je uravnoteženi, varni in odgovorni rabi digitalnih tehnologij. Na ta način Telekom Slovenije spodbuja odprt pogovor med starši oz. skrbniki ter otroki in mladostniki; priporočila so usklajena s smernicami slovenskih pediatrov za uporabo zaslonov. Strokovnjaki izpostavljajo, da je najpomembneje, da smo drug drugemu zgled, da se tudi na področju spletne varnosti nenehno izobražujemo in o tej temi pogovarjamo, da postavimo jasna pravila uporabe naprav in da uporabljamo spletne filtre.

Staršem oz. skrbnikom so na spletnem mestu Telekoma Slovenije na voljo pripomočki, kot so:

1. Prva pogodba za prvi mobitel, s katero starši oz. skrbniki z otrokom vnaprej opredelijo družinska in splošna pravila, ko otrok prvič samostojno uporablja mobitel. S podpisom pogodbe se obe strani zavežeta k spoštovanju dogovorjenih pravil.

2. Družinski načrt rabe zaslonov, ki pride v poštev, ko internet že uporablja vsa družina. Družinskim članom pomaga, da se lažje dogovorijo o pravilih, aktivnostih in časovnih okvirih uporabe interneta in zaslonov.

3. Priročnik za starše v 6 korakih povzema priporočila, ki starše in otroke spodbujajo k pametni rabi digitalnih tehnologij.

4. Igra Spomin je digitalna različica priljubljene igre, ki hkrati ozavešča o pametni rabi tehnologij. Vsaka sličica vključuje sporočilo, povezano z varno rabo spleta in naprav, tako da se starši lahko med igro z otroki pogovorijo o temi, ki jo kartica predstavlja.

"Pri pripravi aktivnosti smo se osredotočili na oblikovanje čim bolj konkretnih in uporabnih vsebin, ki se bodo še dopolnjevale. Z namenom, da skupaj soustvarjamo boljši digitalni svet, so nastala tudi orodja, ki smo jih skupaj s strokovnjaki razvili na podlagi izkušenj uporabnikov, priporočil stroke in nenazadnje, kar smo tudi sami izkusili kot starši. Pri tem z organizacijo Logout sodelujemo že od leta 2016," poudarja Petra Pust, vodja projekta Uživajmo pametno v Telekomu Slovenije.

"Pomembno je, da se pogovarjamo o tem, kar se nam v digitalnem svetu dogaja. Na ta način se mlajši učijo od starejših in seveda tudi obratno - starejši se lahko marsikaj naučimo od mlajših. Na ta način se vzajemno razvijamo v kritične uporabnike digitalnih tehnologij ter znamo prepoznati in odreagirati tudi v situacijah, ki so lahko nenavadne ali neprijetne," pravi mag. Anja Kostevc iz Telekoma Slovenije, ki pri projektu Uživajmo pametno sodeluje kot predavateljica.

Telekom Slovenije je vodilni slovenski ponudnik najsodobnejših digitalnih storitev. "Zato se zavedamo svoje družbene vloge, ki jo imamo tudi na področju ozaveščanja in zagotavljanja čim bolj učinkovite, varne in pametne rabe tehnologij. Spodbujamo odgovorno rabo, pri tem posebno pozornost namenjamo ranljivim skupinam, še posebej otrokom in mladostnikom. Tako smo na pomoč priskočili staršem, da jih pri tem lažje usmerjajo. Priporočila so za vse generacije uporabnikov, od najmlajših do starejših, saj - kot tudi sicer - delamo v smeri, da gremo skupaj vedno na boljše," dodaja Teodor Prosen, vodja trajnostnega poslovanja in poslovne odličnosti v Telekomu Slovenije.

Za večjo varnost v digitalnem okolju Telekom Slovenije priporoča uporabno storitev Varen splet (https://ts.si/vklopi-varen-splet), ki zaščiti mobilne naprave in domače omrežje pred spletnimi grožnjami, staršem oz. skrbnikom pa omogoča tudi blokiranje za otroke neprimernih vsebin.