O-STA

2023: leto posodobljenega Velikega znanstvenega komentarja posebnega dela KZ-1

V letu 2023 so izšle vse tri knjige posodobitev velikega znanstvenega projekta, in sicer Velikega znanstvenega komentarja posebnega dela Kazenskega zakonika (KZ-1). Uredniki so bili, kot pri prvi izdaji iz leta 2019, trije, poleg glavnih dveh profesorjev na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, dr. Damjana Korošca in dr. Katje Filipčič, tokrat za gospodarska kazniva dejanja namesto odvetnika Stojana Zdolška prav tako odvetnica, dr. Helena Devetak. Založnika sta Uradni list Republike Slovenije in Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, delo pa je izšlo v treh knjigah na skupaj kar 4.238 straneh, v treh knjigah, kar je bistveno več kot v prvi izdaji.

"V tujih državah so veliki in poglobljeni komentarji standardni del pravne kulture, temeljni stebri pravne znanosti na področju posebnega dela kazenskega prava in ključni strokovni orientir zakonodajalcu pri skrbi za katalog inkriminacij," sta že leta 2019 zapisala dr. Damjan Korošec in dr. Katja Filipčič in dodala: "Nimajo alternative." Takratna izdaja je bila kulminacija že leta 2015 začete raziskave, lansko leto pa se je ta v obliki knjižne (in e-izdaje) še nadgradila. Pri pisanju znanstvenega komentarja, ki je tudi leta 2019 izšel v treh zvezkih, je sodelovalo 47 avtorjev in 33 strokovnih pomočnikov, pri novi izdaji je avtorjev še pet več. Od prve izdaje so bile sprejete kar štiri novele, med njimi teoretsko in praktično še prav posebej zahtevne in - z besedami dr. Korošca - izzivalne s posegi v spolno in gospodarsko kazensko pravo. To je bil povod za posodobitev in novo izdajo. Posebna dodana vrednost in najobsežnejša zaokrožena sprememba posodobljenega komentarja je celovita in poglobljena obravnava neprave opustitve, s katero v Sloveniji prvič dobivamo izčrpen katalog temeljnih možnosti opustitvenega storilstva za posamezne inkriminacije. Za pripravo kataloga je poskrbel Peter Šujica, ki je za svoje poglobljeno delo na tem področju prejel tudi najvišja univerzitetna priznanja, tj. nagrado dr. Uroša Seljaka ter univerzitetno Prešernovo nagrado.

Ob tem velikem dosežku vsem akterjem iskreno čestitamo in verjamemo, da bo postalo dopolnjevanje tega edinstvenega slovenskega kataloga inkrimacij vsakih nekaj let tradicija. Tudi s pomembno podporo Pravne fakultete Univerze v Ljubljani.