O-STA

Uvrstitev ekipe Pravne fakultete v Ljubljani med štiri najboljše ekipe na tekmovanju s področja športnega prava

Od leve proti desni tekmovalna ekipa Pravne fakultete UL: Lea Zahrastnik in Tina Lihteneker.
Od leve proti desni predstavniki Pravne fakultete UL: dr. Dušan Mitrović (mentor), Lea Zahrastnik (tekmovalka), Tjaša Slatič (mentor) in Tina Lihteneker (tekmovalka).

V letošnjem študijskem letu je potekala 5. izvedba tekmovanja Sports Law Arbitration Moot (SLAM), ki ga organizira LawinSport. Finale tekmovanja se je odvijalo med 12. in 13. aprilom na Arbitražnem razsodišču za šport (CAS) v Lozani, v Švici. Ekipo Pravne fakultete Univerze v Ljubljani sta sestavljali Lea Zahrastnik in Tina Lihteneker, pod mentorstvom Tjaše Slatič, dr. Dušana Mitrovića in dr. Marjana Kosa.

SLAM je mednarodno tekmovanje s področja športne arbitraže, namenjeno spodbujanju poznavanja vrednot in pravil športnega prava. Na letošnji izvedbi tekmovanja je sodelovalo več kot 50 ekip iz 20 različnih držav. Poleg ekipe ljubljanske Pravne fakultete so se na finalni del tekmovanja v Švico uvrstile še ekipe Univerze v Gentu (Belgija), O.P. Jindal Global University (Indija), University of Chicago (ZDA), UCLA School of Law (ZDA), University of Essex (UK), Australian National University (Avstralija) in University of Law (UK).

Tekmovanje sestavljata pisni in ustni del. Primer v prvem delu tekmovanja se je nanašal na področje dopinga v nogometu. Za ta primer je bilo treba pripraviti izčrpni in natančni vlogi za obe stranki v postopku. Na podlagi prvih dveh krogov ustnega dela tekmovanja, ki sta potekala preko platforme Zoom, sta se ljubljanski tekmovalki ob upoštevanju pisnih izdelkov in ustnih nastopov uvrstili v finalni del tekmovanja.

Vse ekipe, ki so se uvrstile v četrtfinale, so za četrtfinale, polfinale in finale prejele nov primer, tokrat s področja disciplinskega postopka v konjeništvu. Ekipa ljubljanske pravne fakultete je v četrtfinalu premagala lanske zmagovalce, ekipo O.P. Jindal Global University, ki velja za najprestižnejšo zasebno univerzo v Indiji.. V polfinalu se je ljubljanska ekipa pomerila s končnimi zmagovalci tekmovanja, ekipo UCLA School of Law iz ZDA Slednja je v velikem finalu premagala ekipo Univerze iz Chicaga.

Z letošnjim nastopom je ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani nadaljevala odličen niz uvrstitev, med drugim se je ob izjemni konkurenci že drugič zapored uvrstila med najboljše štiri ekipe na tekmovanju, v letu 2021 pa je na tekmovanju osvojila tudi že prvo mesto.[footnoteRef:1] [1: Več informacij na <https://www.pf.uni-lj.si/mednarodno-sodelovanje/mednarodna-studentska-tekmovanja/slam-sports-law-arbitration-moot/>.]