O-STA

Četrti koncert VIP abonmaja

VIP abonma
dirigent Holger Speck

Glasba Antona Brucknerja je bila vse od nastanka pri glasbenih kritikih pogosto deležna neljubih opazk. V poznem 19. stoletju sta v osrednjem evropskem prostoru vladali dve glasbeni struji, prva z gorečimi zagovorniki, druga z nasprotniki njegovega dela. Danes je Anton Bruckner eden osrednjih stebrov simfonične glasbe in s svojimi vokalnimi in vokalno-instrumentalnimi deli, ki so povečini sakralnega značaja, velja za enega najpomembnejših ustvarjalcev. S koncertom se spominjamo 200. obletnice njegovega rojstva.

Po mladostnih kompozicijah je šele v poznih tridesetih začel resno študirati harmonijo in kontrapunkt, pozneje tudi orkestracijo, obenem je v pevskem društvu Liedertafel Frohsinn ohranjal stik z vokalno glasbo. V tem času je bil tesno povezan z glasbenim življenjem v Linzu, kjer se je začela gradnja neogotske katedrale. Ob postavitvi temeljnega kamna leta 1862 je napisal Praznično kantato, Maše v e-molu se je lotil nekaj let zatem.

Izvedena je bila leta 1869, ob dograditvi votivne kapele, dela tedaj še nedokončane katedrale, izvedba na trgu pred katedralo pa je botrovala posebni izbiri instrumentov, brez godal.

Petek, 26. april 2024, ob 19.30

Stolnica svetega Nikolaja v Ljubljani

Zbor in Orkester Slovenske filharmonije

Holger Speck dirigent

Spored:

Anton Bruckner:

Locus iste, WAB 23

Dva aequala, WAB 114 in 149

Ave Maria, WAB 6

Maša v e-molu, WAB 27

Koncert bo na željo dirigenta Holgerja Specka v Stolnici svetega Nikolaja v Ljubljani (Dolničarjeva ulica 1) in ne v Dvorani Marjana Kozine, kot je bilo prvotno objavljeno. Verjamemo, da bo glasba Antona Brucknerja v čudovitem sakralnem ambientu zazvenela še bolj veličastno, zato se že veselimo snidenja z vami.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas lepo pozdravljamo!