O-STA

Sklepni koncert 9. Filharmoničnega festivala baročne glasbe posvečen Vivaldiju

dirigent Federico Maria Sardelli
Hvalnica Vsemogočnemu

Hvalnica Vsemogočnemu

V petek, 26. januarja 2024, ob 19.30 bo v Slovenski filharmoniji potekal koncert v celoti posvečen glasbi Antonia Vivaldija.

Spored:

Antonio Vivaldi (1678-1741) Koncert za violino, orgle, godala in generalni bas v D-duru, RV 541

Lauda Jerusalem | Slávi, Jeruzalem, za dvojni zbor in orkester, RV 609

Koncert "in due cori" z obligatnimi flavtami v A-duru, RV

585 Beatus vir | Blagor možu, za dvojni zbor in orkester, RV

Vse štiri skladbe so povezane z Vivaldijevim dolgoletnim ustvarjanjem v Benetkah, kjer je kot učitelj violine, dirigent in skladatelj deloval v Ospedale della Pietà. To je bila ena od štirih vzgojno-izobraževalnih ustanov za revne ali osirotele otroke, od koder so izšli številni vrhunski glasbeniki. Njihovi koncerti so bili osrednji dogodki beneškega glasbenega življenja in Vivaldi je zanje ustvaril mnogo koncertov ter sakralnih del.

Zbor in Orkester Slovenske filharmonije

Federico Maria Sardelli dirigent

Marika Przybył violina

Irina Kevorkova violina

Tomaž Sevšek orgle

Federico Maria Sardelli, sicer flavtist, je ustanovitelj baročnega orkestra Modo Antiquo, s katerim kot solist in dirigent nastopa na festivalih po Evropi. Kot gostujočega dirigenta ga redno vabijo uveljavljeni orkestri, tudi Baročni orkester Državne akademije svete Cecilije, Orkester Gewandhaus iz Leipziga in Simfonični orkester iz Vancouvra. Dvakrat je bil nominiran za nagrado grammy - leta 1997 za zgoščenko Vivaldijeve Federico Maria Sardelli dirigent Foto: Michele Monasta glasbe Concerti per molti istromenti in leta 2000 za posnetek Corellijevih Concertov grossov. Dirigiral je sodobne premiere vrste Vivaldijevih oper in pomembno prispeval k preporodu njegove glasbe: leta 2005 so pod njegovo taktirko v Rotterdamu premierno izvedli opero Motezuma, ki je zazvenela prvič po 270 letih, leta 2006 so v Teatro della Pergola v Firencah uprizorili opero L'Atenaide, leta 2012 na Festivalu Beaune pa dotlej neznano različico Besnečega Rolanda, ki jo je odkril sam Sardelli. Leta 2007 ga je Peter Ryom, ki je znan kot avtor standardnega kataloga Vivaldijevih del (Vivaldi Werkverzeichnis - RV), povabil, da nadaljuje njegovo delo. Federico Maria Sardelli je tudi slikar, graver in satirični pisatelj. Leta 2015 je objavil roman L'affare Vivaldi, ki je takoj po izidu postal velika uspešnica in dobil nagrado Comisso v kategoriji leposlovja. Med njegovimi aktualnimi dirigentskimi projekti so gostovanje z Monteverdijevim Orfejem v Palmi de Mallorci, Cavallijeva opera Kserks na Festivalu Valle d'Itria v mestu Martina Franca, Lullyjeva pastorala Akis in Galateja na festivalu Maggio Musicale Fiorentino ter Händlovi operi Tolomeo v Badenskem državnem gledališču Karlsruhe in Rinaldo v Gledališču La Fenice v Benetkah.

Marika Przybył je rojena na Poljskem. Na magistrski študij violine v Sloveniji se je vpisala leta 2013. V razredu Gorjana Košute je tri leta pozneje magistrirala z odliko summa cum laude in prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Številne nagrade in priznanja na glasbenih tekmovanjih, ki se jih udeleževala od mladih let, pričajo o njenih umetniških dosežkih tudi v mednarodnem prostoru. Zelo je aktivna na koncertnem področju. Kot solistka nastopa z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter orkestri na Poljskem in Slovaškem. Deluje tudi kot komorna glasbenica v različnih sestavih. Za ustvarjalni prispevek pri razvoju kulturnega življenja na Poljskem je prejela več štipendij in nagrad Ministrstva za kulturo, Ministrstva za znanost in visoko šolstvo ter različnih poljskih glasbenih ustanov.

Irina Kevorkova se je začela učiti violino na Šoli za nadarjene otroke v mestu Kazan v Rusiji. Študij je nadaljevala na Ruski akademiji za glasbo Gnesin pri Miroslavu Rusinu, igranje v godalnem kvartetu pa pri Jaroslavu Aleksandrovu, članu slovitega Kvarteta Borodin. V Ljubljani živi in deluje od leta 1991. Od leta 1993 je vodja drugih violin Orkestra Slovenske filharmonije. Enajst let je delovala kot vodja drugih violin v Komornem godalnem orkestru Slovenske filharmonije in je kot članica tega orkestra dobitnica nagrade Prešernovega sklada ter Župančičeve nagrade Mesta Ljubljana. Z obema orkestroma se je velikokrat predstavila tudi kot solistka. Kot komorna glasbenica je nastopala na festivalih doma in v tujini, med katerimi so Festival Maribor, Festival Slowind, Festival Ljubljana, Festival La Spezia (Italija), Mednarodni festival Santander (Španija), Festival sv. Marka (Hrvaška).

Organist in čembalist Tomaž Sevšek se kot koncertni solist in komorni glasbenik posveča glasbi od pozne renesanse do glasbene avantgarde. Redno nastopa z vodilnimi slovenskimi orkestri pod vodstvom znanih dirigentov, kot so Hartmut Haenchen, Marko Letonja, Grete Pedersen in drugi. Koncertiral je Tomaž Sevšek organist Foto: Jan Rotar na več znanih zgodovinskih orglah, tudi na najstarejših orglah na svetu v Sionu (Švica). Veliko se ukvarja s klavikordom in pozabljenim glasbilom, francoskim umetniškim harmonijem. Kot soustanovitelj ansambla za staro glasbo musica cubicularis je nastopal z vodilnimi tujimi specialisti na festivalih stare glasbe v Sloveniji in tujini. Glasbe se je začel učiti v Velenju. Na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu je študiral orgle pri priznanem strokovnjaku za sodobno glasbo Zsigmondu Szathmáryu in čembalo pri Robertu Hillu, eni najbolj navdihujočih glasbenih osebnosti na področju stare glasbe. Študiral je tudi pri Davidu Higgsu in Arthurju Haasu na Glasbeni šoli Eastman v Rochestru. Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani mu je leta 2014 podelila naziv docenta. Poučuje orgle na Glasbeni šoli Ljubljana Vič - Rudnik in čembalo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Je aktiven organizator glasbenega življenja. Intenzivno se posveča tudi sodobni glasbi. Za njim so mnoge prve izvedbe in snemanja del znanih skladateljev, kot so Lojze Lebič, Zsigmond Szathmáry, Uroš Rojko in Vito Žuraj.

Vstopnice za koncerte Hvalnica Vsemogočnemu lahko kupite prek spleta ali na blagajni Slovenske filharmonije na Kongresnem trgu 10 vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred koncertom.

T +386 1 24 10 800

E info@filharmonija.si

www.filharmonija.si