O-STA

Uspešno zaključen projekt "Ustvarjalni Dunaj"

Med 8. in 13. aprilom 2024 se je skupina dijakov umetniške gimnazije likovne smeri iz 3. U in 1. U Gimnazije ŠC Velenje pod mentorstvom mag. Nataše Tajnik Stupar in Jožice Plešnik v okviru skupinske mobilnosti Erasmus+ projekta mudila na Dunaju.

K sodelovanju v omenjenem programu smo povabili dunajsko umetniško gimnazijo Bundesrealgymnasium mit musischer Ausbildung, kjer se je na naše vabilo prijazno odzval tamkajšnji profesor mag. Heimo Fladl, vsestranski umetnik, slikar, glasbenih in pesnik. Pet dni sodelovanja smo napolnili z raznovrstnimi aktivnostmi, na katere smo se že v šoli temeljito pripravili. Sodelujoči dijaki obeh šol so se dober mesec pred samo izmenjavo spoznavali, saj smo zanje odprli spletno platformo Padlet, na katero so objavljali svoje umetniške izdelke, izkušnje, mnenja. Poleg tega je vsak od njih moral pripraviti referat na določeno umetnostnozgodovinsko temo. Zanje smo pripravili brošuro, ki je vključevala vse pomembne podatke, tako o vsebini kot dejavnostih projektnega tedna, različne naloge v slovenščini in nemščini.

Dneve smo zapolnili z obiski Kunsthistorisches Museum Wien, muzeja Albertina, z ogledom umetniških zbirk v muzeju Belvedere in Leopold, ogledom arhitekturnih biserov Dunaja, kot so Schünbrunn, stolnica Sv. Štefana, Karlova cerkev, Dunajska secesija, Plečnikove mojstrovine, arhitekturne zamisli Hundertwasserja itd. Obiskali smo tudi veletrgovino z umetniškimi materiali Boesner, kjer smo se seznanili z aktualnimi likovnimi materiali, ki jih uporabljamo v likovni praksi.

Osrednji del našega programa pa je seveda zajemal aktivnosti na gostujoči šoli. Tam smo imeli pouk skupaj z dijaki 5. in 7. razreda, torej vrstniki po starosti. Prisostvovali smo pouku risanja in slikanja, predmetom bivalna kultura, arhitektura in design ter tudi nemščini. Dijaki so portretirali drug drugega, ustvarjali v skupinah na temo klimatskih sprememb ter skupaj odšli v botanični vrt, kjer so risali in slikali naravo ter skicirali v parku Schönbrunn.

Pester teden je udeležencem ponudil kopico priložnosti spoznati svet umetnosti v tej zanimivi evropski prestolnici, spoznati, kako poteka pouk na umetniški gimnaziji v sosednji državi, navezati stike z vrstniki, vaditi tuje jezike, zlasti nemščino, ter si širiti obzorje. Hvaležni za to priložnost smo se vrnili domov polni lepi vtisov in novih idej.

Jožica Plešnik in mag. Nataša Tajnik Stupar

mentorici