O-STA

VABILO na okroglo mizo: "Evropske volitve in dezinformacije - kaj lahko storimo mediji?"

Slovenska tiskovna agencija vas v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji vljudno vabi na okroglo mizo z naslovom Evropske volitve in dezinformacije - kaj lahko storimo mediji?, ki bo v petek, 2. februarja, ob 10:30 v Hiši Evropske unije (dvorana Rim), Dunajska cesta 20, Ljubljana.

Vsakih pet let volimo poslanke in poslance Evropskega parlamenta in junija bo temu znova tako. Tokratne evropske volitve, ki potekajo v istem letu kot v ZDA in še nekaterih ključnih državah sveta, bodo pomembne za nadaljnjo smer evropske integracije, seveda pa tudi za pozicioniranje Evropske unije glede ključnih tematik, ki zaposlujejo svetovno in nacionalne politike: vojna spopada v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu, podnebne spremembe, migracije, energetska oskrba in draginja.

Vlogo pri oblikovanju mnenja volilcev in volilk bodo igrale tudi različne dezinformacijske kampanje, ki izvirajo iz EU ali zunaj nje, pomembno vlogo v boju proti dezinformacijam pa bodo imeli mediji. O tem, kaj lahko storimo mediji pri zaznavanju in razkrivanju teh kampanj v javnem prostoru, kako močni so t.i. informacijski mehurčki in kako lahko mediji prispevamo k argumentirani in kakovostni razpravi med volilno kampanjo bodo razpravljali:

- Alenka Marovt, urednica rubrik Inšpektor, Fokus in Dejstva na POP TV,
- Anuška Delić, odgovorna urednica portala Oštro,
- Maša Tomažin Hladen, novinarka informativnega programa Televizije Slovenija in
- Igor Vobič, profesor na katedri za novinarstvo Fakultete za družbene vede v Ljubljani.

Uvodoma bo udeležence nagovorila vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše.

Razpravo bomo pospremili tudi z videoposnetkoma, v katerih bosta o temi spregovorila namestnica uradnega govorca Evropskega parlamenta Delphine Colard in vodja skupine za preverjanje dejstev na nemški tiskovni agenciji dpa Stefan Voss.

Okroglo mizo si boste lahko v živo ogledali tudi prek povezave, kjer bo na voljo posnetek za kasnejši ogled.

Slovenska tiskovna agencija organizira dogodek v okviru projekta NE/JA, ki je namenjen preverjanju dejstev in razbijanju mitov o družbeno relevantnih temah. Projekt NE/JA sofinancira Evropska komisija.