O-STA

"Misija" babica in dedek za volanom v Krškem, Postojni in Novi Gorici

Zavarovalnica Triglav skupaj z AMZS tudi letos vabi starejše od 60 let na osvežitveno vožnjo z inštruktorjem

V Sloveniji je že več kot vsak peti voznik starejši od 60 let. To so vozniki, ki so vozniški izpit opravljali pred 45 do 65 leti, ko so bile razmere na cestah precej drugačne, zato vožnja marsikomu od njih predstavlja stres. Ker sta za ohranjanje vozniške kondicije potrebna trening in osvežitev znanja, je Zavarovalnica Triglav v akciji Osvežitvena vožnja tudi letos združila moči z AMZS in starejšim od 60 let ponudila možnost brezplačne osvežitvene vožnje z inštruktorjem, s pomočjo katere bodo lahko udeleženci ponovno pridobili samozavest za volanom.

Svoje zanje je s pomočjo inštruktorja vožnje v Ljubljani, Celju in Kranju v pretekli sezoni akcije že osvežilo 700 starejših voznikov, od tega jih je 150 opravilo tudi naloge na poligonu Centra varne vožnje. Seznanili so se s spremembami v cestni infrastrukturi in prometni signalizaciji, s kombinacijo novih znanj in bogatih izkušenj na cesti pa je njihova vožnja postala varnejša, predvsem pa manj stresna.

"Akcije so se udeležili starejši vozniki, ki še redno vozijo, a jih nekatere situacije na cesti že spravljajo v stisko. Več kot polovica je bila takšnih, ki jim že zgolj to, da se usedejo v avto predstavlja stres. Udeleženci osvežitvenih voženj so tako v varnem okolju, pod budnim očesom inštruktorjev, osvojili nekatere situacije, ki jim sicer niso bili več kos ter bistveno zmanjšali stres med vožnjo. Še posebej pa nas veseli, da je misija babica oziroma dedek za volanom postal pravi družinski projekt, ki temelji na medgeneracijskem sodelovanju in spodbujanju," je povedala vodja varne mobilnosti v največji slovenski zavarovalnici Ana Cergolj Kebler.

Prijavite lahko tudi svoje starše

Osvežitvena vožnja tako ponuja tudi priložnost za zamenjavo vlog. Da otroci prevzamejo pobudo in na akcijo povabijo svoje starše in skupaj prispevajo k prometni varnosti. Po podatkih Zavarovalnice Triglav so namreč starejši po dopolnjenem 70. letu bolj rizični vozniki, tisti v starosti med 84 in 90 let pa celo dvakrat bolj rizični oziroma je tako imenovana škodna pogostost pri njih dvakrat višja od voznikov, ki so stari med 49 do 53 let.

"Tudi sama opažam, da me je sedaj nekaterih situacij v prometu bolj strah kot v preteklosti, še posebej bolj zapletenih situacij, na primer kompleksnejših krožišč. Po uspešno opravljeni Osvežitveni vožnji sem sedaj bolj samozavestna za volanom," je po končani Osvežitveni vožnji z inštruktorjem povedala znana pisateljica in igralka Desa Muck.

Med prijavljenimi kandidati bodo v največji slovenski zavarovalnici izžrebali 400 voznikov, ki bodo svojo vožnjo osvežili v treh slovenskih mestih:

  • Krško

  • Nova Gorica

  • Postojna

"Pomembno je, da bodo vozniki vožnjo opravljali s svojim avtom. To bo torej tudi priložnost, da učitelja vožnje udeleženci akcije vprašajo o tem, kako najbolje izkoristiti prednosti in nastavitve svojega avtomobila za varnejšo vožnjo," razloži Ana Cergolj Kebler.

Prijave na akcijo potekajo še vse do 30. julija 2023.

Vsak voznik bo v Osvežitveni vožnji deležen:

Ene osvežitvene ure vožnje v enem od mest z izkušenim AMZS-jevim učiteljem vožnje s svojim lastnim avtomobilom. Učitelj vožnje bo opazoval vožnjo in se na koncu pogovoril z voznikom.

• 200 voznikov se bo udeležilo tudi Treninga vožnje na AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, prilagojenega starejšim voznikom, ki bo v majhnih skupinah potekal jeseni. Trening bo vodil isti učitelj vožnje, s katerim se bodo udeleženci akcije vozili po mestu, tako da bosta lahko dopolnila osveženo znanje.