O-STA

Donacija dohodnine 2017 možna le še do 31. decembra

Svoj del dohodnine lahko namenite nevladnim organizacijam. V nasprotnem primeru bo 0,5 odstotka vaše dohodnine romal v državni proračun. Donacija dohodnine 2017 pa se lahko opravi le še do 31. decembra.

Vse informacije o dohodnini in drugih davčnih obveznostih lahko podjetniki dobite na izobraževanju Abeceda poslovanja. Vsem ostalim pa nudimo individualno davčno svetovanje, medtem ko hiter informativni izračun dohodnine 2017 lahko enostavno opravite z našim kalkulatorjem. Preverite pa tudi, kakšne so spremembe in olajšave pri dohodnini 2017.

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Donacija dohodnine 2017: Zahtevo je treba oddati do 31. decembra

Davčni zavezanci, ki so rezidenti Republike Slovenije, lahko v skladu s 142. členom Zakona o dohodnini do 0,5 odstotka dohodnine namenijo za financiranje splošno-koristnih namenov, reprezentativnih sindikatov ali političnih strank. Za splošno-koristne namene se po zakonu štejejo predvsem humanitarni nameni (vključno z varstvom človekovih pravic), nameni varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, invalidski, dobrodelni, ekološki, kulturni, športni in religiozni nameni.

Donacija dohodnine 2017: Kako oddati zahtevo?

Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije lahko oddate:

  • preko sistema eDavki,
  • pisno na finančnem uradu.

Zahtevo morate oddati do 31. decembra za tekoče koledarsko leto. Če boste obrazec oddali v januarju, boste namenili del dohodnine iz leta 2018 in ne iz letošnjega leta.

Na Fursu ob tem opozarjajo še, da vložena zahteva velja do preklica ali do spremembe zahteve. "To pomeni, da zavezancu za dohodnino ni treba vsako leto vlagati nove zahteve. Vloži jo le takrat, če jo vlaga prvič ali če želi del dohodnine za donacije nameniti komu drugemu."

Donacija dohodnine 2017: Komu lahko namenite denar?

Donacija dohodnine 2017 se lahko nameni enemu ali največ petim upravičencem, ki jih na poseben seznam - če izpolnjujejo pogoje - uvrstijo pristojna ministrstva.

>>> Seznam upravičencev do donacij dohodnine 2017

Posameznemu upravičencu, ki je na seznamu, lahko torej namenite 0,1 odstotka, 0,2 odstotka, 0,3 odstotka, 0,4 odstotka ali 0,5 odstotka dohodnine.

Donacija dohodnine 2016: Največje število donacij je prejela Slovenska Karitas

Podatki Fursa kažejo, da je donacija dohodnine je med zavezanci vse bolj razširjena. Za namenitev dela dohodnine za donacije za leto 2016 se je odločilo 29 odstotka zavezancev, za katere je bil pripravljen informativni izračun dohodnine. Leto pred tem je to možnost izbralo 27,5 odstotka zavezancev.

Zavezanci so del dohodnine za donacije namenili 5.054 različnim upravičencem v skupnem znesku 4.603.843 evrov, so še sporočili s Fursa.

Največje število donacij (16.694) je sicer prejela Slovenska Karitas, in sicer v znesku 138.740 evrov. Manj donacij (14.194), a v višjem znesku pa so prejeli Rdeči noski. Koliko sredstev so prejele druge nevladne organizacije, preverite v prispevku Donacija dohodnine: Komu ste namenili največ sredstev?.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki podjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja zanimivosti

Oznakeavtorski članki dohodnina 2017 donacija dohodnine 2017 furs izračun dohodnine nevladne organizacije zakon o dohodnini

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/12/08/donacija-dohodnine-2017/