O-STA

Danes: Španski pretres: vzroki in kontekst politične krize v Španiji in Kataloniji

Spoštovani,

danes ob 18.00 uri vabljeni v Modro sobo Filozofske fakultete UL (5. nadstropje) na pogovor o Španiji in Kataloniji. Sogovorniki in sogovornice, Urša Geršak z Oddelka za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete UL, Franco Juri, nekdanji veleposlanik Slovenije v Španiji in direktor Pomorskega muzeja, Adrijan Bakič, novinar RTV Slovenija ter dr. Gorazd Kovačič in dr. Damjan Mandelc z Oddelka za sociologijo Filozofske fakultete UL, bodo razpravljali o:

- nacionalizmu (španskem in katalonskem) kot paravanu za odvračanje pozornosti od socialne krize in afer,

- učinkih španske gospodarske krize na aktualno dogajanje,

- (novejši španski) zgodovini in kontekstu zadnjega vala katalonskega independentizma,

- usodi političnega procesa v Španiji v luči (ne)odzivnosti Evropske unije,

- vzporednicah s slovenskim osamosvajanjem in drugimi independentizmi.

Prevladujoče ocene o trenutnem dogajanju v Španiji in Kataloniji pogosto izpuščajo analizo učinkov manj vidnih okoliščin. Eden takih je vloga nacionalizma kot krinke za odvračanje pozornosti od socialne krize in korupcijskih afer, ki pretresajo špansko družbo. Pomembna okoliščina so dinamike, ki izvirajo iz nedokončanega procesa demokratične tranzicije v Španiji, ter vpliv ostankov frankizma na špansko družbo in njene institucije. Omizje bo skušalo odgovoriti na vprašanja, kakšna stališča bi morala zavzeti Evropska unija, kateri so mehanizmi, ki naj strani v sporu usmerijo v dialog in kako lahko pri tem sodeluje Slovenija.

Diskusija želi katalonsko zgodbo in dogajanje v Španiji umestiti v širše razumevanje zgodovinskih vzrokov, ekonomskih in političnih kontekstov ter prispevati k informirani diskusiji v slovenskem prostoru.

Vljudno vabljeni.