O-STA

Reorganizacija centrov za socialno delo dobila zeleno luč

Državni zbor je sprejel Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o socialnem varstvu (ZSV), ki ga je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Na tej podlagi bo izvedena reorganizacija centrov za socialno delo (CSD), katere ključni namen je izboljšanje storitev za uporabnike, so zapisali na ministrstvu.

IZOBRAŽEVANJE

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Razmišljate o samozaposlitvi, pa niste prepričani, če je to prava izbira za vas?

Več informacij

Reorganizacija centrov za socialno delo prinaša tri med seboj povezane novosti. In sicer:

  • spremembo oziroma poenostavitev postopkov uveljavljanja pravic iz javnih sredstev z uvedbo informativne odločbe,
  • uvajanje socialne aktivacije kot novega pristopa pri delu s prejemniki socialnih transferjev v socialnem varstvu in
  • novo organizacijsko strukturo CSD.

Informativni izračun plače

Uvedenih bo 16 območnih CSD-jev

Nova organizacijska struktura CSD-jev bo ohranila obstoječih 62 centrov in njihovih 1.248 zaposlenih, uvedla pa bo 16 območnih centrov. Ti bodo upravljali pravne, finančne in računovodske zadeve ter informatiko za lokalne enote v regiji. Vključevali bodo tudi strokovni mobilni tim, regijsko interventno službo ter v nekaterih regijah krizni center za mlade. Reorganizacija centrov za socialno delo bo tako po 25-ih letih spremenila mrežo CSD-jev v državi.

Prijava na izobraževanje

Reorganizacija centrov za socialno delo prinaša tudi informativne odločbe

Pomemben del reorganizacije centrov je tudi socialna aktivacija in informativne odločbe. Kot pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu, obe aktivnosti potekata v skladu z načrti in neodvisno od sprejemanja novele ZSV. Predlog zakona, ki bo podlaga za informativne odločbe, je v medresorskem usklajevanju, informativne odločbe pa bodo uvedene 1. 9. 2018.

Vloge na CSD bomo očitno oddajali samo enkrat.

Klikni in deli

Informativne odločbe za letne pravice bodo razbremenila tako vlagatelje, kot tudi CSD-je. Vloge za določene pravice se bodo na CSD namreč vlagale samo enkrat. Podaljševanje pravic pa bo avtomatizirano, saj bodo centri odločbe izdajali po uradni dolžnosti. Več o informativnih odločbah si lahko preberete v prispevku Bomo vloge na CSD res oddajali samo enkrat?.

Prijava na izobraževanje

Morda vas zanima tudi:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki csd informativna odločba ministrstvo za delo reorganizacija centrov za socialno delo socialni transferji

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/09/25/reorganizacija-centrov-za-socialno-delo-dobila-zeleno-luc/