O-STA

Nacionalna referenčna FabLab mreža spet korak bližje

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Direktorat za informacijsko družbo Ministrstva za javno upravo Republike Slovenije sta v okviru evropskega projekta ERUDITE pripravila zasnovo platforme nacionalne referenčne FabLab mreže. Mreža bo predstavljala tehnološko platformo za prototipiranje inovacij in izumov ter spodbudo za krožno gospodarstvo in lokalno podjetništvo tako v klasični, družbeni kot socialni obliki. Cilj le-te je, da se bodo dejavnosti na področju ustanavljanja in delovanja ustvarjalnih laboratorijev v Sloveniji izvajale povezano in koordinirano na vseh ravneh. Zavzemajo se, da se v nacionalno referenčno mrežo vključi številne obstoječe iniciative in zanesenjake, se jih podpre pri izvedbi inovativnih zamisli in vzpostavi vzdržne modele delovanja FabLab okolij v Sloveniji. Na tak način lahko, po vzoru tujine, spodbudimo večje število inovacij in prispevamo k razvoju lokalnega gospodarstva.

Korak bližje k platformi

Pobudniki nacionalne referenčne FabLab mreže se bodo 25. septembra ponovno sestali na dogodku "Referenčne nacionalne mreže ustvarjalnih prototipnih laboratorijev FabLab za dvig inovativnosti regije". Tokrat se jim bodo pridružili tudi predstavniki politik odločanja in drugi deležniki, ki so ključnega pomena pri vzpostavitvi nacionalne mreže FabLab-ov. Po srečanju deležnikov, ob 13. uri, pripravljajo tudi novinarsko konferenco, kjer bodo predstavili sam pomen nacionalne FabLab mreže za slovensko raziskovalno dejavnost in gospodarstvo. Poleg predstavitev trenutnega stanja in aktivnosti, ki so bile izvedene v preteklem obdobju, bodo obiskovalce seznanili tudi z rezultati delovnega posveta, ki je na to temo potekal v prvi polovici septembra na Vladi Republike Slovenije, v okviru Partnerstva za zeleno gospodarstvo Slovenije.

Kaj je FabLab?

FabLab-i zagotavljajo širok dostop do sodobnih sredstev ustvarjanja in invencij. Ideja se je začela na Centru za bite in atome na priznanem Tehnološkem inštitutu Massachusettsa (MIT) in nato prerasla v globalno mrežo. Program je bil lansiran z namenom širše raziskave o tem, kako lahko tehnologija postane gonilna sila razvoja v nezadostno preskrbljenih območjih. Za kratico FabLab se skriva 'fabrication laboratory' ali odprt, nekomercialni prostor za ustvarjanje, kjer lahko posamezniki uporabljajo najnaprednejše tehnologije. V večini FabLab-ov se nahajajo 3D tiskalniki, laserski stroji za rezanje in graviranje ter CNC stroji. Tam lahko posamezniki s strokovnim znanjem hitro ustvarijo prototipe ali unikatne izdelke, tisti, z malo slabšim strokovnim znanjem, pa lahko znanje pridobijo ali nadgradijo. Gre za platformo izobraževanja, medgeneracijskega povezovanja, ustvarjanja ter podpore kreativnim ustvarjalcem in startup-om.

FabLab-i v Sloveniji in njihovi dosežki

V Sloveniji trenutno delujeta dva FabLab-a - KreatorLab v Mariboru in RogLab, majhen FabLab v Ljubljani. Poleg teh pa imamo tudi dva MakerLab-a - Poligon MakerLab Ljubljana ter MakerLab na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ki je za zdaj namenjen študentom univerze. V tem se je razvilo že veliko uspešnih zgodb. Ena izmed njih je T.A.F.R., avtonomni električni kmetijski robot, ki bo samodejno nadziral in poročal o rasti rastlin, gnojil, škropil, in pomagal pri drugih opravilih. Ali pa Pebble UV smartstrap, ki omogoča opozarjanje uporabnika na izpostavljenost škodljivemu UV sevanju. Iz MakerLaba Fakultete za elektrotehniko pa prihaja tudi ena največjih zgodb o uspehu, in sicer otroški stolček Froc, ki raste z otrokom od 6. meseca do 10. leta starosti in meri otrokovo težo.