O-STA

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite JAVNE RAZPRAVE: "Matične celice za zdravo staranje"

Javna razprava, ki jo NIB organizira v sodelovanju

s Trombo - Agencijo za promocijo znanosti,

bo v petek, 10. marca 2017, ob 12.00 uri,

v Biološkem središču, Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B5.

Moderatorka bo novinarka Ina Petrič.

Že več kot desetletje je del medicinske znanosti usmerjen k celičnemu zdravljenju in potencialni uporabi moči, ki jo imajo matične celice. Matične celice zgodnjega zarodka in odraslega človeka, ki se nahajajo v različnih tkivih, se razlikujejo po svoji sposobnosti usmerjenega pretvarjanja v druge vrste celic, njihova skupna lastnost pa je, da so sposobne samoobnavljanja in spremenljivosti, tako imenovane plastičnosti. Na ta način lahko obnavljajo tkiva in organe v človeškem telesu in so tako naraven vir celičnega zdravljenja, kar je že Hipokrates imenoval "vis vitalis" ali življenjska moč.

Zgodnja oblika celičnega zdravljenja je na primer transfuzija, šele v zadnjem desetletju pa se zaradi hitrega razvoja znanj celične biologije vse bolj prepoznava in uporablja potencial odraslih matičnih celic v medicini, kar imenujemo tudi napredni načini zdravljenja. Zdravljenje poteka s sistemsko ali lokalno z vstavitvijo matičnih celic na obolelo mesto, kjer po diferenciaciji nadomestijo poškodovane celice ali/in izločajo vrsto snovi (citokinov), ki predvsem vplivajo na imunski sistem.

Tak način zdravi vedno več zelo različnih vrst bolezni in se je izkazal kot zelo uspešen. Njihova vedno bolj razširjena uporaba, predvsem v razvitem svetu ter odlični rezultati zdravljenja, navdušujejo zdravnike za pogostejšo uporabo. Po terapijah z matičnimi celicami posegajo predvsem hematologi, onkologi, ortopedi in nevrologi. Slovenija se po intenzivnosti njihove uporabe umešča zelo visoko, za razvitimi deželami pa izrazito zaostaja glede raziskav in novih tehnologijah, ki zahtevajo sodobno infrastrukturo.

Zaradi svoje uporabnosti je celična terapija prepoznana kot pomemben del ene od verig vrednosti v okviru predlaganega razvojnega projekta Translacijske medicine v okviru Strategije Pametne Specializacije kot del je strateškega razvojno inovacijskega partnerstva (SRIPs) na področju zdravja. Sedež te mreže je v Slovenskem inovacijskem stičišču - SIS, ki se nahaja na Večni poti v Ljubljani.

O matičnih celicah in izzivih sodobnega zdravljenja, bodo v omizju razpravljali prof. dr. Gregor Majdič s Fakultete za veterino in vodja Animacela, doc. dr. Miomir Kneževič, vodja podjetja Educell, akad. prof. dr. Robert Zorec, biolog in patofiziolog ter vodja podjetja Celica, prof. dr. Pavle Košorok, vodja zasebnega centra IATROS, prof. dr. Janez Jazbec specialist otroške hematologije in onkologije, doc. dr. Matjaž Sever, internist in hematolog, izr. prof. dr. Saša Novak, znanstvena svetnica na Oddelek za nanostrukturne materiale na Inštitutu Jožef Stefan in gostiteljica omizja prof. dr. Tamara Lah Turnšek, direktorica NIB.

Vljudno vabljeni!