O-STA

Kobilarna Lipica: Močnejša trenerska ekipa posodablja program treniranja konj

Priznani francoski trener Benjamin Aillaud bo odslej bdel tudi nad treningi dresure

MOČNEJŠA TRENERSKA EKIPA POSODABLJA PROGRAM TRENIRANJA KONJ

Slovenska ekipa v sestavi Mihe Tavčarja, Mitje Mahorčiča in Klemna Turka se je na letošnje Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg pripravljala z znanim francoskim trenerjem Benjaminom Aillaudom. Njegov profesionalni pristop in zakladnica izkušenj sta že po nekaj mesecih dela obrodila sadove - Miha Tavčar je postal svetovni prvak v maratonski vožnji, v skupnem seštevku pa je slovenska ekipa dosegla 9. mesto. Na podlagi odličnih rezultatov so v Kobilarni Lipica sklenili dolgoročno sodelovanje s trenerjem, ki bo odslej uradni trener tudi na področju dresure.

V zadnjih letih smo priče obsežni prenovi infrastrukture Kobilarne Lipica, kar je kobilarno ponovno postavilo na zemljevid najprivlačnejših turističnih znamenitosti v Sloveniji. Zadnja pridobitev, prenova hipodroma, pa ob odlični vzreji lipicancev vzpostavlja tudi boljše pogoje za razvoj konjeniškega športa. Da bi presegli povprečnost, so pred svetovnim prvenstvom sklenili sodelovanje z Benjaminom Aillaudom, ki je dokazal, da lahko Slovenci dosegamo tudi najboljša mesta v tem športu. Zaradi vsestranskosti trenerja so se v Kobilarni Lipica odločili, da bodo sodelovanje z njim razširili še na področje dresurnega jahanja.

Izkušenj in znanja na tem področju mu ne gre zanikati, saj ima v svojem naboru obsežno zbirko medalj iz dresurnih mednarodnih tekmovanj, kot režiser in konjeniški koreograf pa je na povabilo sodeloval v prestižni kanadski predstavi Cavalia. Lorela Dobrinja, direktorica Kobilarne Lipica, je poudarila, da si želijo v prihodnje delati ne samo na razvoju kobilarne kot spomeniškega in turističnega bisera, vendar želijo v Sloveniji konjeniškemu športu povrniti prepoznavnost in ugled. "Sedaj imamo končno izpolnjene pogoje za preboj na tem področju: imamo dobro infrastrukturo in jahače, odlične lipicance, mozaiku pa smo sedaj dodali še svetovno priznanega trenerja. Prepričani smo, da je to dobitna kombinacija za nove vrhunske rezultate tudi na področju dresure," je še povedala.

Aillaud že od malega goji posebno ljubezen in spoštovanje do lipicancev, prav tako pa je z njimi dosegel tudi svoje najboljše tekmovalne rezultate. "Lipicanci so izjemni konji. Njihova največja odlika je izredna moč, obenem pa so tudi elegantni, inteligentni, učljivi ter dovolj hitri in gibljivi. Na začetku treninga potrebuješ nekaj časa, da si pridobiš njihovo zaupanje. Ko ti zaupajo, postanejo tvoji najboljši prijatelji za vse življenje," pojasni Aillaud. Trener je poznan tudi po tem, da se veliko ukvarja s psihologijo tako jahačev kot konjev. Treninge konjem prilagaja tako, da se nikoli ne ponavljajo, prav tako pa jim pušča ogromno svobode, kar se kot rezultat odraža v vzajemnem spoštovanju in predanosti konjev. Benjamin Aillaud je sicer zmagovalec Svetovnega pokala v vožnji štirivpreg FEI CAI3* Nebanice, med njegovimi dosežki pa je tudi ogromno vrhunskih rezultatov predvsem v dresurni vožnji z vprego.