O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Obeležje prijateljskih mest Velenja

Velenje, 5. oktober 2017 - V prazničnem mesecu septembru smo na Titovem trgu pri vhodu v občinsko zgradbo postavili obeležje, na katerem so navedena prijateljska mesta Velenja. Obeležje je namenjeno našim občankam in občanom, gostom in drugim obiskovalcem mestne hiše, turistom v mestnem središču in kaže na bogato mednarodno sodelovanje občine.

Mednarodno sodelovanje Mestne občine Velenje je zelo razpršeno. Z nekaterimi mesti smo povezani formalno, saj smo podpisali namero ali sporazum o pobratenju občin. Z nekaterimi mesti pa smo povezani partnersko na posameznih projektih in na takšen način vzdržujemo sodelovanje in izmenjavo izkušenj. Zelo pogosto se na nas obračajo predstavniki držav iz nekdanje republike Jugoslavije, ki si želijo pridobiti čim več informacij o dobrih praksah, ki smo jih implementirali v naši občini. Pogosta so tudi sodelovanja na kulturno-glasbenem področju in v okviru projektov Evropske unije. V zadnjem obdobju smo prejeli dve prošnji iz drugih celin za vzpostavitev novega sodelovanja.

Velenje se v okviru krožnega partnerstva (The Circle of Twin Towns) povezuje z mesti Esslingen am Neckar (Nemčija), Piotrków Trybunalski (Poljska), Videm (Italija) in Vienne (Francija).

Sodelujemo tudi z mesti Banja Luka (Bosna in Hercegovina), Čehov (Rusija), Druskininkai (Litva), Feldkirchen (Avstrija), Gazi Baba - Skopje (Makedonija), Istočno Novo Sarajevo (Bosna in Hercegovina), Lukavac (Bosna in Hercegovina), Pljevlja (Črna gora), Prievidza (Slovaška), Prijedor (Bosna in Hercegovina), Qingdao (Kitajska), Sremska Mitrovica (Srbija), Ulcinj (Črna gora), Split (Hrvaška), Valjevo (Srbija), Vranje (Srbija) in Vrnjačka Banja (Srbija).