O-STA

Enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka

Poslanci Državnega zbora so dokončno potrdili Predlog zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Enkratna denarna pomoč bo tako pripadala vsem staršem novorojenčkov, ne glede na materialni položaj družine. To velja za vse otroke, rojene od 1. januarja 2018 dalje.

>>> Bi šli na svoje, a niste popolnoma prepričani, kaj vse prinaša samozaposlitev? Kakšne so razlike, če se odločite za ustanovitev s. p. ali za ustanovitev d. o. o., razlagamo na brezplačnem izobraževanju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Enkratna denarna pomoč za vse starše novorojenčkov

Pomoč ob rojstvu otroka je enkratna denarna pomoč, namenjena nakupu opreme za novorojenca. Znaša 280 evrov, uveljavlja pa jo mati ali oče pri centru za socialno delo, ki je krajevno pristojen glede na materino stalno oziroma začasno prebivališče.

Spremenjen zakon odpravlja cenzus pri upravičenosti do pomoči ob rojstvu otroka, ki je bil uveden kot začasni varčevalni ukrep na področju starševskega varstva in družinskih prejemkov z Zakonom za uravnoteženje javnih financ (Zujf).

Premoženjski cenzus je bil doslej postavljen na raven 6. razreda otroškega dodatka, kar znaša 64 odstotkov povprečnega mesečnega dohodka na družinskega člana oziroma 659,30 evra na družinskega člana.

Kot pravijo na Ministrstvu za delo, bo sprostitev te pravice pomenila tudi razbremenitev centrov za socialno delo, saj bo postopek enostavnejši, brez ugotavljanja materialnega položaja družine.

Pred uveljavitvijo Zujfa je bil, tako kot enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka, tudi dodatek za veliko družino univerzalna pravica. Vendar pri njem cenzus še vedno ostaja. Dodatek za veliko družino je sicer namenjen družinam s tremi ali več otroki, ki so mlajši od 18 let oziroma dokler so jih starši dolžni preživljati v skladu s predpisi, ki urejajo družinska razmerja (največ 26 let).

Varčevalni ukrepi pri otroških dodatkih so že odpravljeni. Sprejeta novela zakona pa opredeljuje starost otroka, za katerega so starši upravičeni do povečanega zneska otroškega dodatka za 20 odstotkov. In sicer za otroka do štirih let.

Prihodnje leto pomoč v obliki dobroimetja

Enkratna denarna pomoč bo rojstvu otroka, ki torej po novem spet pripada vsem staršem, pa od leta 2019 ne bo več izplačana v obliki denarja, ampak v obliki dobroimetja. Tega naj bi starši lahko unovčili povsod, kjer je možno kupiti denimo otroško opremo, potrebščine za otroka, otroško hrano ... Podrobnosti o tem, kako bodo izbrani ponudniki opreme in drugih izdelkov za otroke, kjer bodo starši lahko unovčili dobroimetje, še niso znane.

>>> Tu je 5 nasvetov, kako svoj hobi lahko spremenite v dobičkonosen posel. Če bi radi dodatno zaslužili, pa se lahko oglasite tudi na našem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Nov tudi način izrabe očetovskega dopusta

Z novelo se uvaja tudi nov način izrabe očetovskega dopusta. Ta je bolj enostaven, pregleden in fleksibilen, so prepričani na Ministrstvu za delo. Trajanje očetovskega dopusta in višina nadomestila sicer ostajata nespremenjena.

Očetje bodo lahko izrabili vseh 30 dni očetovskega dopusta skupaj. Pri tem morajo najmanj 15 dni izrabiti kadar koli od rojstva otroka do najkasneje en mesec po poteku starševskega dopusta v strnjenem nizu. Preostanek pa do končanega prvega razreda osnovne šole.

30 dni starševskega dopusta bodo po novem lahko koristili tudi posvojitelji ali osebe, ki jim je otrok zaupan v vzgojo in varstvo z namenom posvojitve. In sicer za otroka, ki je že zaključil prvi razred osnovne šole in je mlajši od 15 let.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki dodatek za veliko družino enkratna denarna pomoč ministrstvo za delo pomoč ob rojstvu otroka zujf

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/02/21/enkratna-denarna-pomoc-ob-rojstvu-otroka/