O-STA

Poročanje o gostih in prenočitvah: Zaživel je nov sistem

S 1. decembrom je zaživel nov sistem za poročanje o gostih in prenočitvah v turizmu. Vzpostavljen je tudi Register nastanitvenih obratov. Nov elektronski sistem naj bi olajšal delo ponudnikom turističnih sob in državnim organom, izboljšal kakovost podatkov ter nenazadnje prinesel okoli 700.000 evrov prihrankov letno.

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Bi registrirati turistično dejavnost?

Več informacij

Če se ukvarjate z nastanitveno dejavnostjo, ne spreglejte novosti, ki jih je uvedel nov pravilnik o gostinstvu. Vsem, ki bi se s turizmom šele začeli ukvarjati, pa pomagamo v podjetju Data. Registracija ustrezne dejavnosti oziroma ustanovitev podjetja je pri nas povsem brezplačna, poleg tega pa vam pred tem nudimo tudi brezplačno skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Poročanje o gostih in prenočitvah bo enostavnejše

Register nastanitvenih obratov je informatizirana javna zbirka podatkov o nastanitvenih obratih, v katero se bodo morali na podlagi vpisa v poslovni register vpisati vsi nastanitveni obrati.

Istočasno je na portalu Ajpes zaživel nov sistem za poročanje o gostih in prenočitvah, poimenovan eTurizem. Gostitelji bodo v elektronsko aplikacijo vpisovali vse zahtevane podatke o svojih gostih. V največ 12 urah bodo morali sporočati podatke o gostih in prenočitvah, mesečno pa bodo posredovali še statistične podatke.

"Z novim sistemom e-poročanja bomo prišli do poenostavitev in izboljšav na vsaj petih področjih, razbremenili bomo poslovne subjekte in državne organe, prihranili bomo kar nekaj sredstev, kakovost podatkov pa bo večja," je za STA poudarila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar. Manj bo po njenem tudi sive ekonomije.

>>> Kako po novem poročati o številu nočitev?

Prehodno obdobje do 1. marca

S 1. decembrom začne veljati tudi trimesečno prehodno obdobje. V tem času bo poročanje o gostih in prenočitvah za nekatere ponudnike še potekalo po starem sistemu, kjer so podatke pošiljali na štiri različne naslove.

V tem prehodnem obdobju bodo že obstoječi zavezanci podatke prek aplikacije začenjali sporočati s prvim dnem meseca, ki bo sledil mesecu vpisa v register obratov. Za nove ponudnike pa bo veljalo, da s poročanjem pričnejo z dnem, ko je nastanitveni obrat vpisan v register. Od 1. marca bo za vse obvezno poročanje prek spletne aplikacije.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zakonodaja

Oznakeajpes avtorski članki e-poročane eturizem poročanje o gostih in prenočitvah register nastanitvenih obratov

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/12/01/porocanje-o-gostih-in-prenocitvah-zazivel-nov-sistem/