O-STA

CSD-ji bodo izdajali informativne izračune

Z letom 2019 ne bo treba več vsako leto oddajati vlog za otroški dodatek, državno štipendijo ter subvencijo vrtca, malice in kosila, saj bodo centri za socialno delo (CSD) sami izdajali informativne izračune. Če uporabnik na izračun ne bo imel pritožb, bo ta postal končna odločba.

>>> Vsak hobi se da spremeniti v dober posel. Kako? Nasvete dobite na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Informativne izračune bodo pošiljali že leta 2019

S 1. januarjem 2019 bo Ministrstvo za delo uvedlo informativne izračune, ki bodo v uporabi pri vseh pravicah iz javnih sredstev. Kot pojasnjujejo, bo informativni izračun veljal kot začasna odločitev CSD, ki bo, če se uporabnik z njo strinja, avtomatsko postala končna odločba. V primeru, da bo uporabnik podal ugovor, pa bo izračun pregledala pristojna služba CSD in izdala odločbo.

Pri vseh letnih pravicah iz javnih sredstev (otroški dodatek, subvencija vrtca, malice, kosila, državna štipendija), pa se bodo informativni izračuni izdajali avtomatično, enkrat letno. Tako bo uporabnik dolžan podati vlogo samo za prvo uveljavljanje pravice, na primer ob rojstvu otroka. Potem pa bo sistem avtomatično enkrat letno preveril izpolnjevanje pogojev za nadaljnje prejemanje pravice.

>>> Pravice do neplačanega očetovskega dopusta ni več

>>> Krajši delovni čas zaradi starševstva - komu pripada?

Reorganizacija CSD-jev uspešno teče dalje

Reorganizacija CSD-jev predvideva združitev več centrov za socialno delo v območni center za socialno delo, ki pokriva večje teritorialno območje. Takih območnih centrov bo šestnajst. 62 obstoječih CSD-jev pa bo preoblikovanih v 63 enot. Mariborski, ki je največji v Sloveniji, bo namreč po novem razdeljen na dve enoti.

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti potekajo številne aktivnosti v zvezi z reorganizacijo centrov za socialno delo. Vsi postopki tečejo dobro, skladno s časovnico, tako da bo lahko tudi nova organizacijska struktura centrov zaživela s 1. 10. 2018, kot je predvideno, so zapisali na svoji spletni strani.

Na ministrstvu so trenutno v pripravi akti o ustanovitvi CSD-jev, ki jih bo Vlada predvidoma sprejela konec marca 2018. Hkrati bodo s strani Vlade imenovani tudi v.d. direktorji, ki bodo s svojim delom pričeli 1. 7. 2018. Njihova naloga bo, da v sodelovanju z ministrstvom opravijo priprave za začetek dela novih CSD-jev.

>>> Odprtje podjetja lahko prinese marsikaj pozitivnega. Ne verjamete? Prepričajte se na našem brezplačnem izobraževanju o prednostih in slabostih samozaposlitve!

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki informativni izračuni ministrstvo za delo reorganizacija csd

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/03/13/csd-izdajali-informativne-izracune/