O-STA

Mreža SOLVIT - pomoč podjetjem pri poslovanju v tujini

Ste samozaposleni in želite opravljati storitev v drugi državi Evropske unije (EU)? Mreža SOLVIT vam lahko pomaga pri reševanju težav z lokalnimi oblastmi. Na notranjem trgu EU imate namreč enake pravice, kot jih imajo lokalna podjetja.

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Razmišljate, da bi odprli podjetje? Kako poteka postopek, brezplačno izveste na skupinskem svetovanju!

Več informacij

Odprtje podjetja - bodisi ustanovitev s.p. bodisi ustanovitev d.o.o. - je enostavno. Celoten postopek vam razložimo na brezplačnem skupinskem svetovanju.

Prijava na izobraževanje

Mreža SOLVIT je brezplačna storitev, ki jo ponuja javna uprava vsake države EU ter Islandije, Lihtenštajna in Norveške. Nanjo se lahko samozaposleni obrnete, ko imate težave pri čezmejnem poslovanju, ki nastanejo zaradi napačne uporabe prava EU. Torej v primerih, ko javni organi v drugi državi članici EU kršijo vaše pravice kot državljana EU ali če kršijo pravice podjetij EU. Mreža SOLVIT pa vam lahko pomaga le, če vaša zadeva (še) ni predana sodišču.

EU pa podjetnikom, in vsem drugim zainteresiranim posameznikom, od junija letos nudi še eno brezplačno storitev. In sicer vpogled v poslovne registre držav članic na enem mestu. Preko portala e-Pravosodje namreč lahko dostopate do podatkov o evropskih podjetjih. Informacije so vam lahko v pomoč pri izbiri podjetij, s katerimi bi želeli sodelovati.

Kako deluje mreža SOLVIT?

Kljub temu, da ima vsaka država svoj nacionalni center SOLVIT, je za posameznika najboljše, če za pomoč zaprosi preko spleta - z oddajo spletnega obrazca za pritožbe. Domači center bo v enem tednu stopil v stik z vami in vas po potrebi prosil za dodatne informacije. Prav tako bo preveril, ali vaša težava sodi v pristojnost mreže SOLVIT in pripravil o vaši pritožbi obvestil odgovornemu centru SOLVIT. Torej centru v državi, kjer je do vaše težave prišlo.

Domači center vas bo sproti obveščal o poteku reševanja zadeve. Za kakršne koli informacije vam je torej na voljo slovenski center SOLVIT, ki deluje v okviru gospodarskega ministrstva.

Centri SOLVIT naj bi vam pomagali najkasneje v 10 tednih, od dneva, ko je zadevo oziroma vaš problem prevzel center v državi, kjer so se vaše težave pojavile. Če se pri poslovanju srečujete s težavami, vam podjetniško svetovanje nudimo tudi na Dati. Konkretna vprašanja lahko zastavite našim računovodskim in pravnim strokovnjakom, medtem ko veliko koristnega znanja lahko pridobite na Abecedi poslovanja.

Prijava na izobraževanje

Kakšne so najpogostejše težave, ki jih rešuje mreža SOLVIT?

Mreža SOLVIT najpogosteje priskoči na pomoč pri naslednjih težavah:

  • priznavanje poklicnih kvalifikacij
  • pravica do vizuma in prebivanja
  • trgovina in storitve (podjetja)
  • vozila in vozniško dovoljenje
  • družinski prejemki
  • pravica do pokojnine
  • zaposlitev v tujini
  • nadomestilo za brezposelnost
  • zdravstveno zavarovanje
  • dostop do šolanja
  • čezmejni pretok kapitala in plačil
  • vračilo DDV

Mreža SOLVIT pa vam ne more pomagati pri težavah, ki jih ima vaše podjetje z drugim podjetjem. Prav tako ni prisojna za težave potrošnikov in uveljavljanje odškodnine ter pri sodnem reševanju vašega morebitnega problema. Zavedati se je namreč treba, da mreža SOLVIT težave rešuje neformalno, zato ne more delovati vzporedno s formalnimi in pravnimi postopki.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zanimivosti

Oznakeavtorski članki eu mreža solvit odprtje podjetja podjetniško svetovanje sistem bris ustanovitev d.o.o. ustanovitev s.p.

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/11/16/mreza-solvit/