O-STA

Delo tujcev: Nova zakonodaja je sprejeta

Državni zbor je sprejel zakonodajne spremembe, ki urejajo delo tujcev v Sloveniji. O zaposlovanju novih karov in različnih oblikah delovnih razmerij, brezplačno razlagamo na seminarjih Podjetnik sem - kaj pa zdaj? in Funkcije za podjetnike.

IZOBRAŽEVANJE

Funkcije za podjetnike

Zaposlujete nove sodelavce? Kakšne so vaše obveznosti?

Več informacij

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlovanju in samozaposlovanju tujcev v slovensko zakonodajo prenaša dve evropski direktivi. Nekatere spremembe pa so tudi posledica pomanjkljivosti, ki so se do sedaj pokazale pri izvajanju omenjenega zakona, so pojasnili na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost (MDDSZ).

Tako se po novem tujci v Sloveniji lahko zaposlujejo samo za polni delovni čas in nič več za krajši. V zakonodajni okvir pa se vnašajo tudi določene spremembe, ki bodo olajšale zaposlovanje oziroma delo določenim kategorijam tujcev. Sem spadajo športniki in delavci, ki so napoteni na usposabljanje.

Pri sklepanju pogodb o zaposlitvi oziroma pri zaposlovanju tujcev vam lahko pomagajo Datini pravniki. Kontaktirajte jih prek e-pošte data@data.si in dogovorili se boste za pravno svetovanje. O zaposlovanju pa razlagamo tudi na izobraževanju Podjetnik sem - kaj pa zdaj?.

Prijava na izobraževanje

Spremembe glede enotnega dovoljenja za delo tujcev

Novela prinaša tudi spremembe pri soglasju za podaljšanje enotnih dovoljenj, modrih kart ali dovoljenj za sezonsko delo tujcev. In sicer bo pri določenih "manj pomembnih" kršitvah delodajalec lahko dobil soglasje za podaljšanje dovoljenja. Po veljavni zakonodaji mora namreč delodajalec denimo prekiniti pogodbo za zaposlitev, ker mu je bila pravnomočno izrečena globa za storjen prekršek. Dovoljenj pa ne more podaljšati.

"V praksi se dogaja, da imajo delodajalci zaradi pomanjkanja ustrezne delovne sile pogosto težave npr. pri zakonitem razporejanju delovnega časa svojih zaposlenih delavcev, kar ima v primeru pravnomočno izrečene globe za storjen prekršek za posledico enoletno prepoved zaposlovanja tujcev, tudi v primerih podaljšanja zaposlitve tujcev. To pa glede na stanje na trgu dela ni v korist ne delodajalcem ne tujcem, ki se morajo v primeru prekinitve zaposlitve zaradi nepodaljšanja enotnega dovoljenja za prebivanje in delo, modre karte EU ali dovoljenja za sezonsko delo vrniti v svojo matično državo ali zaposliti pri drugem delodajalcu," so zapisali na MDDSZ.

Zakon pa določa tudi pogoje za izdajo enotnega dovoljenja za osebe, premeščene znotraj iste skupine kapitalsko povezanih družb.

Vas zanima, koliko stane delodajalca najem delavca s podjemno pogodbo in kakšen je izračun mesečne plače?

Informativni izračun plače

Sezonsko delo tujcev

Novela s prenosom evropske direktive o pogojih za vstop in bivanje državljanov tretjih držav zaradi zaposlitve sezonskih delavcev na novo ureja izdajo enotnega dovoljenja za prebivanje in delo tujcev zaradi opravljanja sezonskega dela, daljšega od 90 dni. Izdalo se bo na podlagi podanega soglasja Zavoda RS za zaposlovanje. Za krajše obdobje od 90 dni pa bo zavod izdal dovoljenje za sezonsko delo tujcev, kar je urejeno že po obstoječem zakonu.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo pravo zakonodaja

Oznakeavtorski članki delo tujcev mddsz sezonsko delo zaposlovanje tujcev

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/10/19/delo-tujcev-nova-zakonodaja-je-sprejeta/