O-STA

Bodo trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte?

V postopku sprejemanja je zakonodajni predlog, ki predvideva, da bi bile trgovine ob nedeljah in praznikih z nekaj izjemami zaprte. Kot razlog za ta predlog, predlagatelji navajajo preobremenjenost delavcev, ki so slabo plačani, in njihovo pravico do kakovostnega družinskega življenja.

Se zanimate za ustanovitev podjetja, pa niste prepričani, če bo vaša poslovna ideja uspešna? Morda vam utegne koristiti brezplačno izobraževanje Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo ter seznam desetih najpogosteje registriranih podjetniških dejavnosti na VEM točki Data. Med njimi je tudi dejavnost trgovine. Ta zajema tudi prodajanje izdelkov prek spleta oziroma družabnih omrežij.

Prijava na izobraževanje

Kdaj bi bila lahko sprejeta nova zakonodaja?

Pobuda za to, da bi bile trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte, je prišla s strani nepovezanega poslanca Andreja Čuša. Njegov predlog je dobil podporo koalicijskih poslancev in NSi. Zato je Čuš v postopek državnega zbora vložil zahtevo za splošno razpravo o predlogu novele Zakona o trgovini.

Čuš pričakuje, da bo državni zbor o tem razpravljal v novembru. Zakonodajni predlog pa bi bil lahko sprejet še do konca letošnjega leta. Glede na to, da poslanci koalicije v državnem zboru predstavljajo večino, se utegne zgoditi, da bodo trgovine ob nedeljah res morale biti zaprte. Kljub temu pa se lahko novela zakona na podlagi razprave še spremeni.

Katere trgovine bi izjemoma lahko bile odprte?

Predlog novele Zakona o trgovinah bi določal, da trgovec ne bi smel določiti delovnega časa prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki so dela prosti dnevi. Razen v primeru posameznih prodajaln, ki bi bile lahko po lastni presoji trgovca odprte do največ šest nedelj oziroma praznikov v letu.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Imate dobro poslovno idejo? Pozanimajte se, kako lahko z njo dobro zaslužite!

Več informacij

Poleg tega bi med izjeme uvrstil prodajalne z omejeno površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov, kjer trgovsko dejavnost izvaja neposredno nosilec dejavnosti oziroma njegovi ožji družinski člani. Izjema bi bile tudi prodajalne na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cest.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetniške novice podjetništvo zakonodaja zanimivosti

Oznakeavtorski članki točka vem trgovine ustanovitev podjetja zakon o trgovini

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/10/18/trgovine-ob-nedeljah-in-praznikih/