O-STA

Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin v nadaljnjo obravnavo

Vlada je sprejela Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin. Zakonodajni predlog bo Državni zbor obravnaval po rednem postopku. Vlada je namreč prisluhnila strokovni javnosti in občinam in se odločila, da predlog zakona pošlje v nadaljnji zakonodajni postopek. Nov sistem množičnega vrednotenja bo odpravil neskladja z ustavo in lastnikom dal možnost, da sodelujejo pri določanju posplošene vrednosti nepremičnin. Na Ministrstvu za finance (MF) pa poudarjajo, da ta odločitev ne pomeni, da bo v tem mandatu uveden davek na nepremičnine.

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Si želite registrirati podjetje, pa ne veste točno, ali bi raje imeli d. o. o. ali s. p.?

Več informacij

Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin je šele prvi korak v postopku posodobitve sistema vrednotenja nepremičnin. Na podlagi zakona bo namreč treba izvesti novo vrednotenje, predvsem pa veliko storiti pri urejanju podatkov v evidencah, je ob sprejetju predloga zakona dejala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

Vlada poudarja, da je treba Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin obravnavati ločeno in povsem neodvisno od davka na nepremičnine. Trenutno veljaven Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin se namreč že uporablja za zelo različne namene, nepovezane z obdavčitvijo nepremičnin (npr. socialni transferji). Zato je treba zagotoviti, da bo v veljavi zakon, ki bo ustaven, zagotovil točne podatke v sistemu vrednotenja in transparentnost trga nepremičnin ter lastnikom nudil ustrezno pravno varnost, so zapisali na finančne ministrstvu.

Kaj torej prinaša Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin?

Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin posodablja obstoječi sistem ugotavljanja vrednosti nepremičnin. Obenem pa v celoti odpravlja vprašanja, ki jih je kot neskladne z ustavo izpostavilo ustavno sodišče.

Zakon bo poskrbel za večjo pravno varnost lastnikov nepremičnin. Nadgradil bo postopke, v katerih lastnik nepremičnine lahko sodeluje pri pripravi modelov vrednotenja ali ugovarja na ocenjeno posplošeno vrednost z dokazovanjem posebnih okoliščin, ki jih modeli vrednotenja ne morejo zajeti.

Zakon bo namreč omogočal ustrezno znižanje ali zvišanje vrednosti ob upoštevanju dokazanih posebnih okoliščin. Kot so posebej ugodna ali neugodna mikrolokacija, nestandardna kakovost in poškodbe nepremičnine.

Potrebujete pravni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo!

Ana Marija Pavlovič, Data

Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin je široko usklajen

Spremenjen Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin je, kot pravijo na MF, široko usklajen z interesnimi združenji, pravno stroko, strokovno tehnično javnostjo, združenji občin in gospodarskimi združenji. Strokovna javnost pa bo še naprej aktivno vključena. In sicer v postopek oblikovanja modelov vrednotenja, s čimer se bo zagotavljal tudi strokovni nadzor nad sistemom.

Stroka je opozorila tudi, da kakovosten sistem množičnega vrednotenja pomembno vpliva na poslovno okolje, saj zagotavlja preglednost informacij za investitorje in posredno vpliva na konkurenčnost države. Podatek o posplošenih tržnih vrednostih nepremičnin po mnenju stroke koristno vpliva tudi na boljšo obveščenost kupcev in prodajalcev nepremičnin ter zmanjšuje stroške kreditojemalcev.

Prijava na izobraževanje

Točka VEM kljub počitnicam deluje nemoteno - s. p. ali d. o. o. lahko tudi poleti odprete hitro, enostavno in brezplačno.

Morda vas zanima tudi:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance gospodarstvo podjetnik se predstavi podjetniške novice zakonodaja

Oznakeavtorski članki davek nepremičnine zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/07/21/zakon-o-mnozicnem-vrednotenju-nepremicnin/