O-STA

Novosti v sistemu eVročanja

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je na podlagi dosedanjih izkušenj s sitemom eVročanja določene zadeve poenostavila. V sistem eVročanja pa so dodani tudi novi tipi dokumentov.

IZOBRAŽEVANJE

Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo?

Vsako podjetje mora v mesecu marcu oddati davčni upravi pravilno pripravljeno poročilo o svojem poslovanju. Tudi med letom mora podjetnik vse, kar v svojem podjetju počne (izdaja račune, prejema plačila, najema kredite ipd.), zapisovati v predpisane knjige.

Več informacij

Finančna uprava RS je januarja lani postopno začela svoje izhodne dokumente elektronsko vročati preko portala eDavki. Elektronsko vročanje je obvezno za pravne osebe, samostojne podjetnike posameznike in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost. Druge fizične osebe pa se lahko prostovoljno prijavijo v sistem eVročanja tako, da prek portala eDavki oddajo poseben obrazec (vložitev pristopnice za elektronsko prejemanje dokumentov).

Prijava na izobraževanje

Pravna podlaga za sistem eVročanja je določena v 85.a členu Zakona o davčnem postopku. Davčni organ odloži dokument, ki ga je treba vročiti, v portal eDavki in prek njega obvesti zavezanca za davek, da je prejel dokument, ki mu ga je treba vročiti. Informativno sporočilo o elektronsko odloženem dokumentu zavezanec prejme tudi na elektronski naslov, če ga je sporočil organu. Zavezanec dokument prevzame s portala eDavki tako, da z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila dokaže svojo istovetnost in prevzame dokument v elektronski obliki ter elektronsko podpiše vročilnico.

Zavezanci lahko za vročanje dokumentov v eDavkih določijo pooblaščenca. Kakšen je postopek, preberite v prispevku Vse novosti pooblaščanja: vročanje in eVročanje. Če ste kot podjetniški začetnik glede davkov in vodenja poslov v dvomih, priporočamo obisk seminarja Abeceda poslovanja.

Novosti eVročanja

V sistem eVročanja so dodani novi tipi dokumentov:

  • Potrdilo o oddanih obračunih (REK in DDV-O).
  • Odločba s katero se izdaja potrdila o oddanih obračunih zavrne.
  • Obvestilo o stanju dolga v knjigovodski evidenci.
  • Potrdilo o poravnanih obveznostih iz knjigovodske evidence.
  • Odločba s katero se izdaja potrdila o poravnanih obveznosti iz knjigovodske evidence zavrne

Prijava na izobraževanje

Celoten seznam dokumentov, ki jih eVroča davčni organ, je objavljen tukaj.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Jure Filip, Data

Po novem lahko eVročilnico podpiše katerikoli pooblaščenec in ne zgolj tisti, ki je bil kot zadnji sporočen FURS. Poleg tega pa po novem ne delajo več razlik, ali je digitalno potrdilo izdano na fizično osebo ali na nosilca dejavnosti. Ker gre v obeh primerih za istega zavezanca z isto davčno številko, lahko zavezanec podpiše eVročilnico dokumentu, ki je odložen v profil fizične osebe in dokumentu, ki je odložen v profil fizične osebe z dejavnostjo. Isti princip velja za pooblaščence za vročanje.

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članiki edavki evročanje furs

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/03/28/novosti-v-sistemu-evrocanja/