O-STA

Mestna občina Velenje ni nenamensko porabila sredstva od odškodnin

Mestna občina Velenje obvešča, da v letih od 2011 do 2014 ni nenamensko porabila prejeta sredstva od odškodnin, ki smo jih prejeli zaradi vplivov rudarjenja na okolje, ampak jih je porabila izključno za namene navedene v sporazumih s Premogovnikom Velenje.

Dejstvo je, da je družba Premogovnik Velenje v letih od 2011 do 2014 ravnala družbeno odgovorno in prispevala k boljši urejenosti celotne Šaleške doline, ne samo degradiranega zemljišča. To je bilo pozitivno in spodbudno za lokalno okolje, za razvoj občine in za nadomestitev ekološke škode. Menimo, da bi tako morala ravnati vsa podjetja, ki s svojim delovanjem pomembno posegajo v prostor ter vplivajo na okolje. Odškodnino zaradi vplivov rudarjenja na bivalno okolje pričakujemo tudi v prihodnje.

Mestna občina Velenje in Premogovnik Velenje, d. d., sta v letih 2011, 2012 in 2013 podpisala Sporazum o odškodnini, s katerim se je Premogovnik Velenje, d. d., zavezal plačati Mestni občini Velenje odškodnino v višini 390 tisoč evrov za leto 2011 ter po 450 tisoč evrov za leti 2012 in 2013. Mestna občina Velenje je sporazum podpisala na podlagi prakse Občine Šoštanj, ki je odškodnino prejemala že od leta 2008. Skupna višina prejetih sredstev s strani Premogovnika Velenje je znašala 1,290 milijona evrov; od leta 2014 dalje pa Mestna občina Velenje ni več prejela odškodnine s strani Premogovnika Velenje. V sporazumih s Premogovnikom Velenje je bilo določeno, da bo Mestna občina Velenje s prejeto odškodnino izvajala ekološko preventivna dejanja s sanacijskimi in drugimi ukrepi. Potrebne sanacijske dejavnosti in ostale potrebne aktivnosti so zajemala področje urejanja vodotokov in odvodnjavanja vodonosnikov, vzdrževanja komunalne infrastrukture, koordinacije aktivnosti uporabnikov prostora in sprejemanju prostorskih aktov za to območje. Mestna občina Velenje je v času sporazuma vsako leto posredovala Upravi Premogovnika Velenje poročilo o porabi in v njem navedla nekaj najpomembnejših aktivnosti in projektov, ki so se nanašali na sanacijo in vzdrževanje ravni potrebnega ekološkega varstva ter kvalitetnega stanja življenjskega prostora občanov. Mestna občina Velenje se je namreč v sporazumu zavezala, da bo s prejeto odškodnino ravnala gospodarno, namensko in v prid ohranjanja ter izboljševanja okolja na njenem območju.

Skupen znesek vseh projektov ki jih je izvedla Mestna občina Velenje, delno financiranih tudi s sredstvi odškodnin Premogovnika Velenje, je v teh letih znašal dobrih 7,7 milijona evrov. Torej je Mestna občina Velenje za izvedbo teh projektov na področju ekološkega varstva in kvalitetnega stanja življenjskega prostora občanov porabila prejeto odškodnino in še sama dodatno sofinancirala projekte.

V Mestni občini Velenje tudi prihodnje pričakujemo odškodnino zaradi vplivov rudarjenja na bivalno okolje. Prav tako od države pričakujemo, da bo to področje čim prej uredila z zakonodajo tako kot v Posavju, kjer zaradi delovanja Nuklearne elektrarne Krško (NEK) in omejene rabe prostora prejemajo znatno višje odškodnine. Za primerjavo lahko navedemo podatek, da Občina Krško za delovanje NEK prejema nadomestila zaradi omejene rabe prostora na območju jedrskega objekta. Poleg Krškega, ki prejme več kot 8 milijonov letno, odškodnino izplačujejo še štirim sosednjim občinam.

Projekti ali ukrepi na področju ekološkega varstva in kvalitetnega stanja življenjskega prostora občanov, ki smo jih v Mestni občini Velenje izvedli v letih 2011, 2012, in 2013 ter so delno financirani tudi s sredstvi odškodnin Premogovnika Velenje, so navedeni v nadaljevanju.

Mestna občina Velenje je v letu 2011 izvedla naslednje projekte ali ukrepe na področju ekološkega varstva in kvalitetnega stanja življenjskega prostora občanov:

vzdrževanje in obnavljanje občinskih javnih cest ter drugih prometnih površin;

vzdrževanje mestnih ulic in javnih površin;

ureditev in vzdrževanje meteorne kanalizacije za padavinsko vodo;

ureditev brežin za zmanjšanje poplavne ogroženosti;

monitoring reke Pake;

ekološko informacijski sistem;

ureditev pešpoti od Koroške ceste do Škalskega jezera z javno razsvetljavo z avtonomnim napajanjem (fotovoltaiko) in makadamskim avtobusnim postajališčem;

nakup projektne dokumentacije za rekreacijsko območje "Jezero" v Velenju;

izvedba javnega natečaja za idejno zasnovo športnega parka Velenje;

projekt BICY za razvoj trajnostnega urbanega transporta - kolesarjenja;

projekt M2RES, katerega cilj je bil poiskati potenciale na degradiranih območjih in jim dodati socialno in ekonomsko vrednost z naložbenimi programi za izkoriščanje obnovljivih virov energije (fotovoltaika, vetrna energija, biomasa, geotermalna energija, bioplin, ipd.);

projekt ReNewTown, s katerim smo soustvarjali pogoje za uravnotežen razvoj mest ali tistih njihovih delov, ki so nastali v dobi socializma, in izoblikovali strategijo razvoja za ta mesta;

s projektom GUTS smo uvedli inovativne rešitve javnega transporta z uporabo alternativnih virov energije;

projekt TAB, v okviru katerega se je nadgradil sistem za informiranje in obveščanje javnosti v primeru prekoračitve mejnih vrednosti merjenih onesnaževal v ozračju ter izvedla akcija ozaveščanja med prebivalci;

projekt počitniškega dela "Čisto moje Velenje";

odkup tribun ob velenjskem mestnem stadionu.

Skupna vrednost izvedenih projektov je v letu 2011 znašala 3,8 milijona evrov, prejeta odškodnina pa je znašala 390 tisoč evrov.

Mestna občina Velenje je v letu 2012 izvedla naslednje projekte ali ukrepe na področju ekološkega varstva in kvalitetnega stanja življenjskega prostora občanov:

nadaljevanje projekta BICY s širitvijo izposojevalnih postaj za kolesa;

projekt USE-REUSE, v okviru katerega smo ustanovili Center ponovne uporabe Velenje;

nadaljevanje projekta M2RES, v okviru katerega se je izvedla regionalna analiza degradiranih področij v Savinjski statistični regiji s poudarkom na SAŠA regiji;

nadaljevanje projekta ReNewTown, s katerim smo uredili igrišče v Krajevni skupnosti Gorica;

nadaljevanje projekta GUTS z izvedbo pilotne študije za zmanjšanje emisij iz naslova javnega potniškega prometa;

nadaljevanje projekta TAB z izdelavo ocene ranljivosti za okolje Šaleške doline;

projekt ATRIUM, v okviru katerega nastaja digitalni katalog in center za obiskovalce;

projekt City Impulses namenjen za razvoj in spodbujanje podjetništva ter promocijo mesta;

razširitev Poslovnega centra Rudarski dom;

nadaljevanje projekta počitniškega dela "Čisto moje Velenje";

pridobitev PGD-ja za rušitev objekta na Ljubljanski 2 v Velenju;

nakup zemljišča ob jezeru.

Skupna vrednost izvedenih projektov je v letu 2012 znašala 1 milijon evrov, prejeta odškodnina pa je znašala 450 tisoč evrov.

Mestna občina Velenje je v letu 2013 izvedla naslednje projekte ali ukrepe na področju ekološkega varstva in kvalitetnega stanja življenjskega prostora občanov:

monitoring reke Pake;

monitoring Velenjskega jezera;

izobraževalni programi za osnovnošolce velenjskih šol o ravnanju z odpadki in o učinkoviti rabe energije;

obnovitev domov krajevnih skupnosti;

razpis po pravilih "de minimis" nepovratnih sredstev za naložbe v mikro, mala in srednja podjetja;

ureditev kopališča ob Velenjskem jezeru;

nadaljevanje projekta BICY s širitvijo izposojevalnih postaj za kolesa;

rušitev objekta na Ljubljanski 2 v Velenju;

ureditev in zaris kolesarskih stez;

prenova mestnega središča Velenja: LEPICENTER - Projekt Promenada;

nakup 147 parkirnih mest v garažni hiši TC 3;

izgradnja parkirišča ob Škalskem jezeru;

izgradnja krožišča pri Skalci;

obnova Sončnega parka;

izbor izdelovalca projektne dokumentacije za izvedbo PZI in priprava na razpis za izbor izvajalca energetske sanacije Zdravstvenega doma Velenje;

rušitev stare skakalnice;

pridobitev dokumentacije za ureditev športnih igrišč;

izgradnja večnamenskega objekta Gaudeamus Velenje.

Skupna vrednost izvedenih projektov je v letu 2013 znašala 2,9 milijona evrov, prejeta odškodnina pa je znašala 450 tisoč evrov.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje