O-STA

Ministrica bi dvignila minimalno plačo

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak bi dvignila minimalno plačo za 4,7 odstotka. Dvig minimalne plače bo sledil dvigu povprečne plače in dvigu neto čistega dobička gospodarskih družb.

->> Želite v obdobju gospodarske rasti povečati svoje prihodke? Pridružite se nam na izobraževanju, kako iz hobija ali ideje razviti svoj posel!

Uskladitev bruto minimalne plače bi obstoječo minimalno plačo dvignila iz 804,96 evra na 842,79 evra. Neto znesek minimalne plače ob upoštevanju splošne in dodatne splošne olajšave za leto 2017 bi se tako iz cca. 613,66 evra dvignil na cca. 638,42 evra. Ko bo ministrica dvignila minimalno plačo pa bo to za delodajalca pomenilo povišanje stroškov - iz obstoječih 953,95 evra na 983,42 evra.

Na ministrstvu so izpostavili, da bo tak dvig minimalne plače zaradi že povišane osnove zaobračun minimalnih prispevkov za delodajalce pomenil dvig že predvidenih stroškov za 3,08 odstotka. Najnižji prispevki so od 1. januarja 2018 postavljeni na 54 odstotkov povprečne plače v predpreteklem oz. preteklem letu v državi.

Sicer so se dvignili tudi minimalni prispevki tudi za s. p. in družbenike; za samostojne podjetnike so v letošnjem letu dosegli maksimum. Dvignili so se tudi pavšalni prispevki za popoldanske samostojne podjetnike!

Zakaj bi ministrica dvignila minimalno plačo?

Kot so dodali, Zakon o minimalni plači določa, da se pri določitvi minimalne plače kot kazalnike za določanje njenega zneska upošteva rast cen življenjskih potrebščin (inflacija), gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarska rast in gibanje zaposlenosti, pri čemer se minimalna plača enkrat letno uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin.

Ministrica pa je poudarila, da smo v obdobju zelo stabilne in izjemne gospodarske rasti in da se tudi za naslednje obdobje pričakuje gospodarska rast. Dodala je, da je v tem času povprečna plača rasla hitreje kot minimalna. Povprečna plača se je tako dvignila za 64 evrov bruto oz. za 4,2 odstotka, minimalna plača za 16 evrov bruto oz. dva odstotka, pri tem da se je neto čisti dobiček gospodarskih družb povečal za 17-krat.

Letos se bodo zaradi rasti povprečne ruto plače in rasti cen življenjskih potrebščin dvakrat uskladile tudi pokojnine.

->> Koliko plačujete za prispevke pri kakšni drugi plači, pa si lahko okvirno izračunate tudi z našim kalkulatorjem!

Informativni izračun plače

->> Tudi mi smo našli pet dobrih razlogov, zakaj morate prav v letošnjem letu odpreti svoje podjetje!

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance gospodarstvo kadri podjetniške novice podjetništvo računovodstvo

Oznakebruto plača dvignila minimalno plačo neto plača rast življenjskih stroškov

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/01/15/ministrica-bi-dvignila-minimalno-placo/