O-STA

Sedmi eko reli obiskal Dolenjsko

(Ljubljana, 16.10.) V soboto, 14. oktobra, je v organizaciji društva Planet Zemlja potekal že 7 Eko reli. Tokrat je bil štart in cilj Eko relija na Kongresnem trgu v Ljubljani, posadke pa so se prvič v zgodovini projekta pomerile v dveh ločenih kategorijah: električni avtomobili ter v kategoriji vozil s hibridnim pogonom. Absolutna zmaga s prehodno zastavo Zeleni odtis je šla v roke ekipi Javnega podjetja Ljubljanski potniški promet, ki je traso, dolgo 177 km, prevozila z vozilom eGolf eUrban brez dodatnega polnjenja in s tem pokazala odlično poznavanje vožnje z električnimi vozili.

V kategoriji električnih vozil, ki jih je za potrebe izvedbe Eko relija omogočil Ljubljanski potniški promet, so se spoprijele tri posadke in ker so bila vsem na voljo popolnoma enaka električna vozila, je bil rezultat odvisen zgolj od spretnosti voznikov. Zmagovalna ekipa je edina zmogla približno 170 km dolgo pot brez dodatnega polnjenja baterije, ostalo pa je še za 22km energije. Drugi dve ekipi - Milice, ki ji je "poveljeval" Franci Kek ter ekipe Vozimo v 2030 z evropskim poslancem Igorjem Šoltesom - sta izkoristili možnost 15 minutnega dodatnega polnjenja baterije ob postanku v Novem mestu, a trase nista v celoti prevozili. Letošnjega zmagovalca v kategoriji električnih vozil in s tem tudi skupnega zmagovalca so torej odločile izkušnje vožnje z električnimi vozili!

V kategoriji hibridnih vozil je zmagala posadka Avto Snoj, ki je s KIO Niro hibridom dosegla povprečno porabo 2,11 litra na 100 kilometrov, kar je tudi eden od najboljših rezultatov v zgodovini Eko relija za tovrstna vozila.

Letošnja trasa Eko relija je potekala od Ljubljane mimo Ivančne gorice do Žužemberka, kjer so prijazni domačini tekmovalnim posadkam pripravili pristno dobrodošlico z vodenim ogledom gradu. Pot pa je karavana nadaljevala do Novega mesta, kjer je udeležence pozdravil novomeški župan Gregor Macedoni. Po prijetnem postanku ob reki Krki se je karavana obrnila nazaj proti Ljubljani, pot pa jo je do cilja vodila preko Bogenšperka in Litije.

Poleg gostoljubnih gostiteljev na kontrolnih točkah sedmega Eko relija, gre zahvala za izvedbo tudi Eko skladu, Mestni občini Ljubljana, ECOmeetu, Javnemu podjetju Ljubljanski potniški promet, Gradbenemu Institutu ZRMK, občinama Žužemberk in Novo mesto, podjetjem Makom, Gras, Fibran, Pustolovski park Geoss in Tehnološki park Ljubljana z eHrano.

Za morebitne objave se vam zahvaljujemo, fotografijo zmagovalne ekipe pa lahko uporabite brez omejitev avtorskih pravic.

Ostale fotografije z dogodka bodo enako dostopne tudi na FB Eko reli.

www.planet-zemlja.org

Ker nam ni vseeno!