O-STA

Novorojenčki prejeli copatke za lepšo prihodnost

V Sloveniji smo 14. decembra že drugo leto zapored obeležili dan prihodnosti. Na pobudo Prve osebne zavarovalnice je v ta namen od oktobra potekala vseslovenska akcija, posvečena pomenu medgeneracijske izmenjave izkušenj in sodelovanja. Številni starostniki in drugi posamezniki so se dva meseca družili ob pletenju in s skupnimi močmi napletli kar več kot 800 parov copatkov. Na dan prihodnosti, 14. decembra, so copatke s posebnimi popotnicami razdelili novorojenčkom po Sloveniji, ki so prav na ta dan prijokali na svet.

Porodnišnica Ljubljana zažarela v barvi življenja

Na dan prihodnosti je ljubljanska porodnišnica zažarela v rdeči barvi, barvi, ki ponazarja utripajoče srce in življenje. Predstavniki Prve osebne zavarovalnice so tam slavnostno novorojenčkom predali copatke, ki so bili opremljeni tudi z lepimi mislimi starostnikov, spodbudo ali pismom o tem, kaj je v življenju zares pomembno in kaj prinaša največjo srečo - pismom sebi v preteklost. Letošnja pobuda je prerasla vsa pričakovanja. Za pletenje so aktivirali starostnike iz DEOS centrov starejših, na prijazno pobudo pa so se jim samoiniciativno nato pridružile še mnoge posameznice iz vse Slovenije. S skupno mislijo na naš podmladek so tako napletli 200 parov copatkov, kar 600 parov pa je za pobudo sešila in podarila Vesna Knifič Levič. "Vsem starostnikom ter vsakemu posamezniku posebej, ki si je vzel čas in spletel copatke, se iz vsega srca zahvaljujemo za sodelovanje, saj smo s skupnimi močmi spodbudili razmislek o medgeneracijskem sodelovanju in odgovorni prihodnosti," je povedal Janez Kranjc, izvršni direktor Prve osebne zavarovalnice. Dogodek je povezovala priljubljena radijska voditeljica Ivjana Banić, za prijetno glasbeno kuliso pa je poskrbela Tina Marinšek.

Slojenčki - naša prihodnost

Janez Kranjc je na predaji presenetil tudi porodnišnico: "Naša prihodnost se rojeva v naših mislih in vizijah, ampak tista, ki največ šteje, prihaja iz porodnišnic. Zato smo v tem upanja polnem prazničnem času dr. Nataši Tul Mandić s Porodnišnice Ljubljana za projekt Slojenčki podarili 3.000,00 EUR, da bodo lahko še naprej tako skrbno bdeli nad našo prihodnostjo." Z mehkimi copatki so razveselili tudi mamice in novorojenčke v Celju, Kranju, Murski Soboti, Jesenicah, Novem mestu, Slovenj Gradcu, Izoli in Brežicah.

Pomen medgeneracijskega sodelovanja

Vsaka generacija ima svoja pričakovanja, odnos do sveta in vrednote, ki se lahko med seboj plemenitijo. V ta namen so od oktobra potekale različne dejavnosti, posvečene medgeneracijski izmenjavi. Na natečaju so tako izbrali inovativen in kreativen znak "Med generacijami", ki je postal zaščitni znak vseh dejavnost. V novembru je potekal tudi dogodek Menjamo izkušnje za radovednost, kjer sta sodelovala ambasadorja medgeneracijskega sodelovanja, slovenska zvezdnika iz priljubljene serije Usodno vino. Igralka Teja Glažar je z mladimi iz Mladinskega doma Malči Beličeve delila svoje življenjske in poklicne izkušnje, Matic Jamar pa je vzdušje srečanja s starostniki polnil z radovednostjo in željami za prihodnost.