O-STA

Delodajalcem za praktično usposabljanje brezposelnih več kot 3.000 evrov

Socialna in invalidska podjetja ali zaposlitveni centri lahko kandidirajo za izvedbo učnih delavnic za brezposelne. Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) je namreč objavil javno povabilo za praktično usposabljanje brezposelnih v socialnem podjetništvu. Povabilo je odprto od 15. 1. 2018 do porabe sredstev, najdlje do 31. 12. 2018.

Na zavodu predvidevajo, da bo v šestmesečno praktično usposabljanje, ki bo potekalo v učnih delavnicah pri delodajalcih s področja socialnega podjetništva, v letu 2018 vključenih približno 370 brezposelnih.

>>> Če ste tudi vi že ustanovili podjetje in bi zaposlovali delavce, obiščite naše brezplačno izobraževanje Podjetnik sem - kaj pa zdaj?. Na njem delimo veliko koristnih nasvetov glede zaposlovanja.

Zakaj praktično usposabljanje brezposelnih?

Praktično usposabljanje delodajalcem omogoča, da brezposelne spoznate v konkretni delovni situaciji in jih praktično usposobite za predvideno delovno mesto. Učna delavnica za posameznega udeleženca traja 6 mesecev. Prednostno bodo v njih lahko sodelovali dolgotrajno brezposelni (vsaj 24 mesecev prijavljeni v evidenci brezposelnih), tisti, ki imajo največ osnovnošolsko izobrazbo in starejši od 55 let.

Udeleženci sicer med usposabljanjem še naprej ostanejo prijavljeni v evidenci brezposelnih. Mesečno pa bodo dobili dodatek za aktivnost in za prevoz.

>>> Če iščete zaposlitev, lahko do zaslužka pridete tudi s samozaposlitvijo. Na izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo vam razkrijemo, kako lahko svoje hobije spremenite v dobičkonosen posel.

Kdo lahko izvaja praktično usposabljanje za brezposelne?

Ponudbo za izvedbo učnih delavnic lahko predložite delodajalci, ki ste pravne ali fizične osebe, imate vsaj enega zaposlenega v zadnjih treh mesecih in ste vsaj dvanajst mesecev vpisani v Poslovni register Slovenije:

  • kot zaposlitveni center ali
  • imate status socialnega podjetja ali
  • imate status invalidskega podjetja.

Ponudbe na javno povabilo lahko delodajalci predložite osebno ali po pošti v centralno službo zavoda v Rožni dolini v Ljubljani. In sicer od 15. 1. 2018 do porabe razpoložljivih sredstev. A najkasneje do 31. 12. 2018, ko se izteče končni rok za oddajo ponudb. Na zavodu ob tem svetujejo, da natančno preverite, če res izpolnjujete vse pogoje za prijavo.

Delodajalcem bodo povrnjeni stroški

Delodajalcem bo zavod povrnil upravičene stroške za izvedeno praktično usposabljanje. Mesečni strošek za udeleženca znaša 560 evrov, kar za šest mesecev pomeni skupaj 3.360 evrov, zavod pa povrne tudi stroške zdravniškega pregleda.

Pred začetkom praktičnega usposabljanja morajo namreč kandidati opraviti zdravniški pregled in z zavodom podpisati pogodbo o vključitvi v program. Delodajalci pa morajo udeležence zavarovati za invalidnost in smrt, ki je posledica poškodbe pri delu.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p.

Oznakeavtorski članki brezposelni podjetništvo praktično usposabljanje ustanovitev podjetja zaposlovanje zrsz

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/12/19/prakticno-usposabljanje-brezposelnih/