O-STA

Lipicanci navdušili na premieri nove predstave

Na zelenem posestvu Kobilarne Lipica se je pred več kot 400 leti začela zgodba o ljubezni, ponosu in lepoti. To zgodbo o izjemni dediščini in belem lipicanskem konju pripoveduje nova predstava Lipiške šole klasičnega jahanja, ki je včeraj navdušila številne gledalce premierne uprizoritve v Lipici.

Zgodbo o več kot 400-letni dediščini Lipice jim je približala na povsem nov način. Pripoved so začele bele lipicanske kobile, ki so največji dragulj kobilarne, saj dajejo življenje temnim, igrivim žrebetom. Nato so beli lipicanski žrebci navdušili v točkah klasičnega dresurnega jahanja in vožnje vpreg, vse od prvih korakov pod sedlom do spektakularnih skokov šole nad zemljo, ki predstavljajo vrhunec klasičnega šolanja konj. Prav posebno doživetje je bil ogled dela na dolgih vajetih, pri katerem izvaja visoko izšolan žrebec vse figure brez jahača v sedlu, pa tudi ogled točke pas de deux v damskem sedlu in velike šolske kvadrilje. Ker so lipicanci že stoletja cenjeni vprežni konji, so pritegnili tudi z elegantno vožnjo vpreg.

V predstavi je nastopilo več kot 40 lipicancev

Novo predstavo o več kot 400-letni dediščini Lipice je zasnoval francoski trener Benjamin Aillaud, ki je s Kobilarno Lipica sodeloval že v času priprav na Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg in slovenskemu vozniku Mihi Tavčarju z lipicansko dvovprego pomagal do naziva svetovnega prvaka v maratonski vožnji. Vanjo je vključil več kot 40 lipicancev, z željo pripraviti doživetje, ki bo pritegnilo poznavalce in nepoznavalce konj - vse, ki želijo biti del sanjske zgodbe o lipicancu. "Lipicanci so posebni konji, izjemno ponosni in močni. V mojem srcu so že zelo dolgo, z njimi sem veliko tekmoval in nastopal. Zato se v Lipico rad vračam. Tu je dom mojega načina dela s konji, ki povezuje različne discipline na temelju klasične dresure," pravi Benjamin Aillaud.

Ta veseli dan kulture

Da bi svojo izjemno dediščino približala obiskovalcem, se je Kobilarna Lipica včeraj pridružila tudi pobudi slovenskih kulturnih ustanov Ta veseli dan kulture in brezplačno odprla vrata svojega zgodovinskega jedra, posestva, muzeja Lipikuma in Galerije Avgusta Černigoja. Z včerajšnjim odprtjem prenovljene jahalnice je zaključila tudi niz letošnjih naložb. Novo predstavo z lipicanci pa si bodo lahko obiskovalci Lipice v prazničnem času ogledali še 10., 17., 24., 26. in 30. decembra ter 1. januarja.