O-STA

Minister Žmavc na obisku pri Slovenski mizi

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, je 18. oktobra, drugi dan delovnega obiska na zahodu Severne Amerike, obiskal slovensko društvo Slovenska miza v Seattlu. Društvo deluje sedem let in je posebnega pomena, saj je eno redkih v tem delu ZDA.

Prizorišče srečanj je običajno Univerza Washington in tako je bilo tudi tokrat. Prvega obiska ministra oziroma sploh katerega vodje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu se je udele žila skupina rojakov, študentov in tudi profesorjev, predvsem kolegov prof. dr. Michaela Bigginsa. Ta na univerzi med slovanskimi jeziki poučuje tudi slovenščino, z leti pa je v univerzitetni knjižnici oblikoval slovensko knjižno zbirko s kar okoli 7.000 deli.

Profesor, ki po rodu sploh ni Slovenec, govori brezhibno slovensko in je zelo pomemben prevajalec slovenskih del v angleščino (dela Draga Jančarja, Bartolov Alamut idr.), okrog sebe pa združuje tako starejše pripadnike slovenske skupnosti, sicer organizirane v društvu Slovenska miza, kot študente in druge mlade slovenskega ali tudi ne-slovenskega rodu.

Minister Žmavc se je z njim in s študenti ter ostalimi pogovarjal o možnostih nadaljnjega sodelovanja z društvom in pa o možnostih razvoja slovenistike na tej univerzi ter o izmenjavah študentov in profesorjev med Seattlom in Slovenijo.

____________ _________________________ _________________________ ____________



1 - Minister Žmavc in prof. dr. Biggins si ogledujeta slovensko knjižno zbirko

2 - Mladi potomec slovenskih izseljencev se v čisti slovenščini ministru zahvaljuje za obisk