O-STA

Celje naredilo pomemben korak na poti do naziva "Občina po meri invalidov"

Mestna občina Celje podpisala dogovor z Medobčinskim društvom delovnih invalidov Celje in Zvezo delovnih invalidov Slovenije

Celje, 23. april 2024 - Podžupanja Saša Kundih, predsednica Medobčinskega društva delovnih invalidov Celje Dragica Mirnik in predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije Peter Bršek so danes v Narodnem domu podpisali dogovor o vključitvi Mestne občine Celje v izvajanje projekta za pridobitev listine z nazivom "Občina po meri invalidov". S tem je bil opravljen eden ključnih korakov za pridobitev dokumenta, ki potrjuje, da Mestna občina Celje zagotavlja ukrepe in pogoje za izboljšanja položaja invalidov in njihove enake možnosti v lokalni skupnosti.

Listina "Občina po meri invalidov" je projekt Zveze delovnih invalidov Slovenije (ZDIS) in pomeni priznanje občini, ki v svojem delovanju upošteva različnost potreb svojih občanov ter načrtno razvija, vzpodbuja in uresničuje dejavnosti ter ukrepe, ki bistveno prispevajo tudi k večji kakovosti življenja vseh invalidov in njihovih družin. S tem ustvarja možnosti za njihovo socialno vključenost in za aktivno udeležbo v družbenem življenju občine z namenom udejanjanja pravic človeka in državljana.

Na razpis za pridobitev cenjene listine se lahko ob podpori lokalne skupnosti prijavi lokalno društvo invalidov. Prijavitelj za Mestno občino Celje je tako Medobčinsko društvo delovnih invalidov Celje (MDDIC). Eden ključnih pogojev za prijavo na razpis za pridobitev listine je bilo decembrsko sprejetje dokumentov Analiza položaja invalidov v MOC in Akcijski načrt izboljšanja položaja in uresničevanja enakih možnosti invalidov v MOC na seji mestnega sveta.

Danes podpisani tripartitni dogovor (MOC, MDDIC in ZDIS) zasleduje uresničevanje in preverjanje štirih ključnih ciljev akcijskega načrta: zagotavljanje enakih možnosti pri vključenosti invalidov v družbo, dostopnost do grajenega okolja, storitev in informacij, izvajanje programov za vključevanja invalidov v kulturi, športu, vzgoji in izobraževanju, socialnem varstvu in zdravju ter stalno uresničevanje nalog in programov s področja invalidov v delovanju lokalne skupnosti.

Zveza delovnih invalidov Slovenije bo v letu kandidiranja spremljala konkretno uresničene naloge iz akcijskega načrta in ugotovila, kako v Celju izpolnjujemo obveznosti tega dogovora. Skladno s tem bo ZDIS Mestno občine Celje predvidoma do oktobra letos svečano razglasil za Občino po meri invalidov.

Saša Kundih, podžupanja Mestne občine Celje:

"V ta projekt smo se vključili, ker želimo izboljšati socialno vključenost invalidov in njihovo kakovost življenja v občini. Zavedamo se, da je veliko invalidov soočenih s številnimi ovirami in težavami, zato želimo s tem projektom aktivno prispevati k njihovemu uspešnejšemu vključevanju v družbo in zagotoviti enake možnosti za vse. Vključenost Mestne občine Celje v projekt Zveze delovnih invalidov Slovenije neposredno sovpada z usmeritvijo dveh strateških ciljev občinske uprave v novem obdobju. Gre za cilj Moč povezane skupnosti, ki naslavlja prizadevanja za bolj povezano in sodelujoče mesto, ter cilj Mesto s posluhom za ljudi, ki stremi k odzivni in vključujoči komunikaciji z občankami in občani. Pri uresničevanju obeh ciljev igra zagotavljanje dobrega položaja invalidov v občini zelo pomembno vlogo."