O-STA

Vseslovensko petje na celjskih ulicah

Pesem upora še zadnji letošnji odmev MPF

Celje, 15. april 2024 - V Celju bo še odmevala pesem Mladinskega pevskega festivala, ki smo ga gostili v začetku aprila. Tudi letos namreč sodelujemo pri projektu Vseslovensko petje s srci. V nedeljo pripravljamo pevski sprehod po Celju, prihodnji torek pa bodo peli v celjskih vrtcih, šolah, javnih podjetjih in javnih zavodih.

Pevski sprehod, s katerim želimo pesem ponesti med Celjanke in Celjane, bo v nedeljo, 21. aprila, in se bo začel ob 11. uri na Glavnem trgu. V pevske harmonije bo odel večje celjske trge. Sodelovalo bo več kot 150 pevcev, folkloristov in godbenikov iz celjskih društev, vrtcev in šol. Če bo slabo vreme, dogodek odpade.

Projekt, ki promovira petje iz spoštovanja do tradicije in ljubezni do glasbe in s katerim se pridružujemo pobudi za ohranjanje in širjenje slovenske pesmi, se bo sklenil v torek, 23. aprila, ko bo ob 11. uri zborovska pesem zazvenela v dvajsetih celjskih vrtcih, šolah in različnih organizacijah ter podjetjih. Nastope bodo sodelujoči ujeli v videoposnetke, ki bodo dopolnili arhive celjskega mladinskega pevskega festivala.

Pesem upora

Zadnji odmev Mladinskega pevskega festivala Celje 2024 bo zazvenel v petek, 26. aprila, v celjskem Narodnem domu s pesmijo upora v izvedbi sedanjih in nekdanjih pevcev FaVoZe, fantovske vokalne zasedbe Gimnazije Celje - Center, ob dnevu upora proti okupatorju, prazniku MOC in 20-letnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo.

Gimnazija Celje - Center se lahko pohvali z bogato tradicijo mladinskih zborovskih sestavov, kjer prav posebno mesto zaseda fantovsko petje in projekti, ki povezujejo tako aktualne pevce FaVoZe - fantovske vokalne zasedbe GCC kot tudi generacije nekdanjih pevcev, ki se vsaj enkrat letno povežejo v skupnem projektu in na poletni turneji. V letu 2024, ko Slovenija praznuje 20-letnico članstva v Evropski uniji, so se fantje odločili, da v spomin večstoletni poti slovenskega naroda k svobodi in samostojni državi, posvetijo koncertni dogodek, ki so ga poimenovali Pesem upora. Pripravljajo ga v sodelovanju z Društvom GCC, Zvezo borcev za vrednote NOB Celje in Mestno občino Celje. Pod vodstvom Gregorja Deleje bo Pesem upora zazvenela v Velenju (24. aprila, ob 19. uri, v Galeriji Velenje), Žalcu (25. aprila, ob 19. uri, v Domu II. slovenskega tabora) in Celju (26. aprila, ob 19. uri v Narodnem domu). Program bodo predstavili tudi na koncertu za slovensko društvo v Sarajevu, kamor fantje potujejo 5. julija.

Naj živi pevsko mesto Celje!