O-STA

Podzemne in nadzemne zbiralnice odpadkov za prijaznejše okolje

Tudi v tem letu nove lokacije sodobnejše infrastrukture za ločeno zbiranje odpadkov

Celje, 26. marec 2024 - Mestna občina Celje v sodelovanju z javnim podjetjem Simbio nadaljuje s posodabljanjem infrastrukture za ločeno zbiranje odpadkov ter umeščanjem podzemnih in nadzemnih zbiralnic. Letos je v načrtu postavitev dveh podzemnih in sedmih nadzemnih zbiralnic odpadkov. S sodobnejšo komunalno infrastrukturo prispevamo k čistejšemu okolju in lepšemu videzu mesta.

Lani smo v ožjem mestnem jedru zgradili podzemni zbiralnici v Vodnikovi ulici, in sicer pri lekarni in pred prenovljeno Vilo Vodnikova, kjer so urejena oskrbovana stanovanja. Še več je bilo v lanskem letu postavitev novih nadzemnih zbiralnic, ki smo jih umestili na Ljubljanski cesti, v Aškerčevi, Brodarjevi, Smrekarjevi, Škapinovi, Trubarjevi in Prešernovi ulici, kjer so bili zabojniki preurejeni in na novo pobarvani v skladu z napotki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS).

Vsaka lokacija podzemnic je opremljena s petimi zbiralniki za ločene frakcije (mešani komunalni odpadki, plastična in kovinska embalaža, papir in karton, biološko razgradljivi odpadki in steklo) z zmogljivostjo od 3000 do 5000 litrov.

Aktivnosti urejanja infrastrukture za ločeno zbiranje odpadkov se nadaljuje tudi letos. Postavljene so že bile štiri nove nadzemne zbiralnice (v Goriški in Pucovi ulici), predvidene pa so še izgradnje v mestnih četrtih Kajuh, Slavko Šlander in Nova vas. Nadzemnice sestavlja komplet petih zbiralnikov za ločene frakcije, s prostornino od 2250 do 3750 litrov.

Prav tako letos načrtujemo še izgradnjo dveh podzemnih zbiralnic, ki bosta nameščeni v Razlagovi ulici, prva nasproti Fotohiše Pelikan, druga pa v bližini Vodnega stolpa.

"Nov način zbiranja je bil dobro sprejet. Z združevanje odjemnih mest se sprosti prostor, kjer so doslej stali klasični zabojniki. V starem mestnem jedru, kjer smo uredili podzemne ali nadzemne zbiralnice, smo iz dvorišč stavb umaknili zabojnike in s tem izboljšali kakovost bivanja stanovalcev," je povedal Tadej Ferlež, vodja sektorja za zbiranje in odvoz odpadkov v javnem podjetju Simbio.

Sistem podzemnih in nadzemnih zbiralnic smo začeli uvajati oktobra 2018, ko smo na prenovljenem Muzejskem trgu pred Osrednjo knjižnico Celje uredili prvo podzemno zbiralnico odpadkov v Celju. Od takrat je v starem mestnem jedru bilo urejenih 6 podzemnic, v drugih delih mesta pa 24 nadzemnic. Od leta 2020 je vrednost investicij v nadzemne in podzemne zbiralnice znašala več kot 891 tisoč evrov.