O-STA

Začeli so se 22. Dnevi elektrotehnike v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri

Dnevi elektrotehnike (foto arhiv UL FE)
Dnevi elektrotehnike (foto arhiv UL FE)
Dnevi elektrotehnike (foto arhiv UL FE)
Dnevi elektrotehnike (foto arhiv UL FE)
Dnevi elektrotehnike (foto arhiv UL FE)

Danes so se v Bistri pri Vrhniki začeli tradicionalni Dnevi elektrotehnike, ki jih v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) organizirajo v tamkajšnjem Tehniškem muzeju Slovenije. Od torka do petka, med 23. in 26. aprilom, od 9. do 13. ure, si bodo osnovnošolci in srednješolci lahko ogledali predstavitve interaktivnih eksperimentov in najnovejših odkritij s področja elektrotehnike, multimedijev in sodobne tehnologije, ki jih razvijajo na Fakulteti za elektrotehniko. Nedeljski prikazi od 10. do 13. ure ter od 14. do 18. ure pa bodo namenjeni širši javnosti.

Razpoznava predmetov in ljudi s kamero za robotski vid

AI kamera OAK-D je kamera za robotski vid, ki dojema svet kot človek z združevanjem stereo globinske kamere in kamere visoke ločljivosti za izvajanje računalniškega vida. Pri razvoju teh kamer sodelujejo bivši in sedanji študentje UL FE v okviru ameriškega zagonskega podjetja Luxonis. Kamere se uporabljajo v številnih aplikacijah, kot npr. razpoznava raznih predmetov, ljudi, pešcev in vozil v prometu, registrskih tablic, splošnega besedila, telesne drže, roke, gest, zaznavanje zaspanosti, nevarnosti, požara ...

Radio skavt "Božo"

Božo je mobilni robotek, opremljen s parom anten in programirljivim radiem (SDR). Božo deluje kot skavt, saj se lahko prosto premika po prostoru in sproti pridobiva informacije o radijskem frekvenčnem spektru. Meri predvsem moč signala v danih frekvenčnih območjih ter si pri tem zabeleži svojo lokacijo v prostoru in, ker uporablja par anten in je zmožen faznega ločevanja, tudi predvideno smer iz katere prihaja najmočnejši signal.

Robotski pajek, študentska formula in še in še

Tiste, ki jih zanima robotika, bo zagotovo pritegnil robotski pajek. Majhni mobilni roboti so ključni pri raziskovanju nedostopnih krajev ter izvajanju nalog, kot so iskanje ponesrečencev pri naravnih nesrečah ali pregledi ter popravila naprav in zahtevajo kompleksna znanja z več področij elektrotehnike. Organizatorji so pripravili tudi predstavitev projekta Študentska formula, pri katerem ekipa študentov Univerze v Ljubljani vsako leto izdela povsem nov dirkalnik in tekmuje na mednarodnih tekmovanjih formule študent. Sezona traja približno 10 mesecev in obsega več faz: od konstrukcije dirkalnika do zaključne dirke. Namen predstavitve je tudi pridobivanje novih članov ekipe za prihajajoče sezone.

Več informacij o dogodku je na voljo na spletni strani https://www.tms.si/prireditev/dnevi-elektrotehnike-2024.