O-STA

Začetki državnega šolstva - koledar dogodkov

Začetki državnega šolstva - praznujte z nami!

Leto 2024 je za vzgojo in izobraževanje jubilejno leto - obeležujemo 250 let od izida Splošnega šolskega reda Marije Terezije, ki je pomenil začetek državnega šolstva.

Vabimo vas, da jubilej praznujete skupaj z nami na dogodkih, ki jih pripravljamo.

Splošni šolski red iz leta 1774 je prvi državni osnovnošolski zakon, ki je veljal na ozemlju današnje Slovenije. Z izidom reda je oblast pod vodstvom Marije Terezije in njenega sina Jožefa II. začela vzpostavljati centralno voden državni šolski sistem. Uradno je vključeval vse družbene sloje in pomenil začetek obveznega in množičnega izobraževanja, vplival pa je tudi na krepitev javne vloge slovenskega jezika.

Uresničitev šolske reforme je prispevala k utrditvi načel, ki v družbenem življenju veljajo še danes: šolstvo kot državna skrb, zavest o dostopnosti osnovnega znanja za vse otroke, pomen skupinskega poučevanja in upoštevanje moralnega oblikovanja učencev.

Več o začetkih državnega šolstva na https://solskimuzej.si/zacetki-drzavnega-solstva/

DOGODKI

Razstava 250 LET OBVEZNEGA ŠOLSTVA NA SLOVENSKEM: OPISMENJEVANJE IN KULTURA V POZNEM 18. STOLETJU

RAZSTAVA NA JAKOPIČEVEM SPREHAJALIŠČU V PARKU TIVOLI V LJUBLJANI BO NA OGLED OD 19. APRILA DO 22. JUNIJA 2024.

Odprtje razstave ter vodstvo bo 7. maja ob 11. uri na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli.

Obsežna razstava, sestavljena iz osemdesetih panojev, je postavljena v obeležbo 250. obletnice izida Splošnega šolskega reda (1774). Razstava predstavlja ključne značilnosti na področju izobraževanja in kulture v poznem 18. stoletju na slovenskem ozemlju in v soseščini. Gradivo sestavljajo slikovne reprodukcije pomenljivih izsekov iz Splošnega šolskega reda, učbenikov, priročnikov, dokumentov, grafičnih del in predmetov, povezanih z izobraževanjem. Avtor razstave je dr. Simon Malmenvall, kustos Slovenskega šolskega muzeja.

Razstava je nastala v partnerstvu Slovenskega šolskega muzeja in zavoda Turizem Ljubljana s finančno podporo Ministrstva za vzgojo in izobraževanje Republike Slovenije.

ZNANSTVENI SIMPOZIJ OB 250-LETNICI SPLOŠNEGA ŠOLSKEGA REDA MARIJE TEREZIJE 22. MAJ 2024 OB 9. URI, SLOVENSKA MATICA

Znanstveni simpozij v organizaciji Slovenske matice, Slovenskega šolskega muzeja in Slovenskega društva za preučevanje 18. stoletja bo 22. maja ob 9. uri v dvorani Slovenske matice. Na simpoziju bodo predstavljeni znanstveni prispevki v treh tematskih sklopih: Politični in idejni tokovi ob nastanku Splošnega šolskega reda, Začetki elementarnega šolstva na Slovenskem ter Trajne sledi terezijanske šolske reforme.

KO JE ŠOLA ZAČELA V POČASTITEV 250. OBLETNICE SPLOŠNEGA ŠOLSKEGA REDA MARIJE TEREZIJE 22. MAJ 2024 OB 18. URI, SLOVENSKI ŠOLSKI MUZEJ

V počastitev 250. obletnice Splošnega šolskega reda Marije Terezije bosta konservatorki in restavratorki Blanka Avguštin Florjančič in Lucija Planinc iz Centra za konserviranje in restavriranje arhivskega gradiva v Arhivu RS predstavili izdelavo makete in postopek konserviranja in restavriranja originalnega nemško - slovenskega izvoda Splošnega šolskega reda iz leta 1777, ki ga hrani Slovenski šolski muzej. V igranem delu bo vse navoče pozdravila vladarica Marija Terezija, sledila bo vsebinska predstavitev reda ob stalni razstavi Šola je zakon!.

Vsi dogodki so brezplačni.

Vljudno vabljeni, da jubilej praznujete skupaj z nami!

Slovenski šolski muzej