O-STA

Župan Mestne občine Celje Matija Kovač o projektih Mestne občine Celje

Celje, 9. april 2024 - Pred četrtkovim praznikom Mestne občine Celje, ki ga praznujemo v spomin na podelitev mestnih pravic v letu 1451, se je župan Matija Kovač danes srečal z novinarji in jim predstavil aktivnosti ob prazniku Mestne občine Celje ter številne projekte, ki bodo obeležili prihodnje mesece.

V četrtek bo Celje praznovalo 573. rojstni dan. 11. aprila 1451 je namreč Friderik II. Celjski trški naselbini podelil mestne pravice, to pomembno obletnico pa si tudi letos želimo obeležiti skupaj z vsemi Celjankami in Celjani. Ta dan se bomo poklonili letošnjim prejemnikom najvišjih priznanj Mestne občine Celje - letos bo na osrednji večerni slovesnosti župan Matija Kovač podelil dva zlata celjska grba, štiri srebrne in štiri bronaste celjske grbe ter pet kristalnih celjskih grbov.

Na dan osrednje slovesnosti bomo z vsemi Celjankami in Celjani praznovali v starem mestnem jedru, na zvezdi, kjer pripravljamo brezplačno in slikovito dogajanje ob našem prazniku. Z nami bodo Celjski mladinski center, Glasbena šola Celje, JSKD - OI Celje, Vocal BK Studio in Zavod Celeia Celje. Dogajanje bomo zaključili z rojstnodnevno torto.

Ob prazniku Mestne občine Celje pripravljamo tudi odprtje obnovljenega legendarnega kioska K-67, ki ga bomo to soboto, 13. aprila, odprli in predstavili na Krekovem trgu. Kiosk, ki ga je zasnoval oblikovalec Sašo Mächtig, je darilo občankam in občanom, opravljal pa bo poslanstvo živahnega stičišča med prebivalci in različnimi organizacijami, zavodi ter aktivnimi posamezniki v mestu. Obnovili smo ga v sodelovanju s Šolskim centrom Celje, da postane glasnik raznolikega dogajanja in mesto srečevanja za vse nas.

Vse Celjanke in Celjane ter obiskovalce našega lepega pomladnega mesta vabimo, da se nam pridružijo pri praznovanju. Veseli smo, da z nami tudi letos praznujejo otroci in mladi iz celjskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter nekaterih drugih zavodov. Ustvarili so unikatno galerijo na prostem, ki jo lahko občudujemo na velikih plakatih v mestu.

Pregled najpomembnejših projektov v letošnjem letu

Na današnjem srečanju z novinarji je župan Matija Kovač predstavil tudi ključne projekte, ki jih Mestna občina Celje že izvaja oziroma se bodo začeli izvajati v prihodnjih mesecih.

Finančno najobsežnejši projekti so zagotovo povezani z evropskim mehanizmom Celostnih teritorialnih naložb (CTN), iz katerega bo Celju v novi finančni perspektivi skupno pripadlo približno 13 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev. Mestna občina Celje je nanj prijavila projekte v vseh treh programskih sklopih, v minulih tednih pa so bili vsi trije projekti uvrščeni na seznam izbranih projektov v svojem programskem sklopu. Gre za projekte obnove Kajuhovega doma (Center urbanega dogajanja v programskem sklopu Urbana prenova), ureditve Ceste na grad, Popovičeve ulice in varne šolske poti Skalna klet (sklop Trajnostna mobilnost) ter projekt revitalizacije dela Medloga in Škapinove ulice (sklop Zelena infrastruktura).

Mestna občina Celje je v zadnjih mesecih aktivno delala na pridobitvi dokumentacije za izvedbo številnih projektov, pomlad pa tradicionalno prinaša začetek del. V kratkem se bo začela izgradnja Grajskih poti z razgledno ploščadjo, ki bodo pomembna turistično-rekreativna osvežitev na območju griča pod Celjskim gradom. Do konca maja bo končana tudi druga, zaključna faza sanacije zidov na grajskem Romanskem palaciju. Nadaljujejo se tudi dela na atletskem stadionu Kladivar, kjer bo do sredine maja zaključena obnova atletske steze, ki bo znova omogočila treninge in tekme najvišjega nivoja.

V izvajanju je izgradnja vodovoda Rupe v Šmartnem v Rožni dolini, gradi se 270 metrov dolga povezovalna cesta A, ki bo močno vplivala na nadaljnji razvoj Ekonomsko-poslovne cone Trnovlje. V maju bo zaključena tudi prenova dela Zdravstvenega doma Celje, vključno z izgradnjo dvigala. V teku je obnova Stare grofije, pri čemer gre za nadaljevanje del, ki so se začela v lanskem letu. S projektom obnove bomo kandidirali tudi na najavljenem razpisu Ministrstva za kulturo, ki naj bi bil objavljen v kratkem.

V minulih tednih smo pridobili spremembo okoljevarstvenega dovoljenja za povečanje količin termične obdelave odpadkov na 40.000 ton, kar je prvi pogoj za vse nadaljnje aktivnosti investicijskega cikla pri toplarni, ki ga pooseblja investicija v vgradnjo kondenzacijske turbine, ki bo omogočala izkoriščanje odvečno proizvedene toplote za večjo proizvodnjo električne energije.

Toplejše vreme je omogočilo tudi začetek obnov otroških in športnih igrišč. V prihodnjih dneh bo končana obnova igrišča v Mestnem parku ter športnega igrišča na OŠ Hudinja. Sledijo še obnove igrišč na Brodarjevi ulici, Pod lipami (skupaj s pasjim parkom), v KS Teharje, KS Trnovlje, MČ Center, MČ Gaberje, MČ Savinja).

Prejšnji teden smo podpisali pogodbo z izvajalcem gradbenih del za prekategorizacijo stadiona Z'dežele, postopek za izbor izvajalca za zamenjavo obstoječih žarometov pa bo predvidoma zaključen v prihodnjih dneh. To sta dva najpomembnejša sklopa aktivnosti za prehod na višji nivo UEFA kategorizacije. Dela se bodo predvidoma začela v drugi polovici aprila. Ocenjena vrednost investicije za ta dva sklopa znaša približno 1,5 milijona evrov.

Objavljeno je javno naročilo za obnovo Razlagove ulice z vso komunalno infrastrukturo in novogradnjo vročevoda. Odpiranje ponudb je predvideno sredi aprila, z deli pa bi lahko začeli še v spomladanskih mesecih. V zaključni fazi projektiranja je Cesta v Lokrovec, pričetek del pa načrtujemo še v prvi polovici leta. Letos je predvideno tudi asfaltiranje več odsekov cest.

Objavili smo javno naročilo za izdelavo projektne dokumentacije za izgradnjo novega vrtca Čira Čara v Škapinovi ulici, za katerega smo v minulih tednih pridobili tudi gradbeno dovoljenje, ki je tudi že pravnomočno. Kar nekaj časa je vzelo tudi usklajevanje z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo, ki bo sočasno izvedlo še zamenjavo onesnažene zemljine. Z izgradnjo vrtca bomo predvidoma začeli jeseni.

V drugi polovici aprila nameravamo objaviti javno naročilo za obnovo Vile Sonja za zdravstvene namene, v kateri želimo zagotoviti prostore za potrebe izvajanja programa "Center za duševno zdravje odraslih". Projekt, ki je v deležu do 51 % vrednosti sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje, bo zaključen v drugi polovici leta 2025.

Mestna občina Celje pripravlja tudi prijavo na razpis Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ki je namenjen sofinanciranju izgradnje novih naprav za proizvodnjo električne energije iz sončne energije na javnih stavbah in parkiriščih.

Začeli smo tudi s snovanjem Stanovanjskega programa Celje za obdobje 2025-2032, prejšnji teden pa smo uspešno zagnali novo platformo za oddajo e-vlog, ki bo omogočila hitro, preprosto in varno oddajo vlog kjer koli in kadar koli, tudi na mobilnih napravah. Nov sistem oddajanja vlog je za občane precej hitrejši in ugodnejši, saj je za ustrezno elektronsko podpisane vloge predvidena nižja upravna taksa.