O-STA

Enaindvajset širše nominiranih za vseslovensko pesniško nagrado "velenjica - čaša nesmrtnosti" 2024 in 2025

nagrada velenjica-čaša nesmrtnosti

Akademija Poetična Slovenija je ob svetovnem dnevu poezije za vseslovensko pesniško nagrado "velenjica - čaša nesmrtnosti", ki jo Velenjska knjižna fundacija in Lirikonfest Velenje že skoraj dve desetletji podeljujeta za vrhunske desetletne slovenske pesniške opuse za odrasle v 21. stol., bienalno razglasila enaindvajset širše nominiranih slovenskih pesnikov in pesnic - to so: (navedeni po abecedi): Cvetka Bevc, Miljana Cunta, Primož Čučnik, Marij Čuk, Ivan Dobnik, Nina Dragičević, Jure Jakob, Aleš Jelenko, Kristina Kočan, Barbara Korun, Matej Krajnc, Cvetka Lipuš, Gregor Podlogar, Bina Štampe Žmavc, Aleš Šteger, Anja Zag Golob - ki se z dvoletno nominacijo pridružujejo peterici slovenskih pesnic in pesnikov, ki jih je za dvoletno obdobje 2023 in 2024 že lani širše nominiral predhodni sosvet za nagrado - (navedeni po abecedi): Borut Gombač, Stanka Hrastelj, Zlatko Kraljić, Andraž Polič in Glorjana Veber.

* * *

Za dvoletno obdobje oz. 19. in 20. podelitev v letih 2024 in 2025 je sedemčlanski strokovno-umetniški sosvet za nagrado, ki deluje posvetovalno neodvisno in tajno, širše nominiral enaindvajset vrhunskih desetletnih pesniških opusov za odrasle, ki so jih v zadnjih desetih letih 21. stol. ustvarili naslednji slovenski pesniki in pesnice (navedeni po abecedi): Cvetka Bevc, Miljana Cunta, Primož Čučnik, Marij Čuk, Ivan Dobnik, Nina Dragičević, Jure Jakob, Aleš Jelenko, Kristina Kočan, Barbara Korun, Matej Krajnc, Cvetka Lipuš, Gregor Podlogar, Bina Štampe Žmavc, Aleš Šteger, Anja Zag Golob - ki se z dvoletno nominacijo pridružujejo peterici slovenskih pesnic in pesnikov, ki jih je za dvoletno obdobje 2023 in 2024 že lani širše nominiral predhodni sosvet za nagrado - (navedeni po abecedi): Borut Gombač, Stanka Hrastelj, Zlatko Kraljić, Andraž Polič in Glorjana Veber.

Izmed širše nominirane enaindvajseterice bo sosvet za nagrado do 23. Lirikonfesta, ki bo letos od 11. do 13. junija v Velenju, za dvoletno obdobje (2024 in 2025) interno ožje nominiral četverico kandidatov/kandidatk, tj. za letošnjo že devetnajsto in naslednje leto jubilejno 20. podelitev.

* * *

Festivalna nagrada VELENJICA - ČAŠA NESMRTNOSTI (VČN), ki jo že skoraj dve desetletji (od leta 2006/2007) na festivalu liričnega in potopisnega občutja Lirikonfest Velenje oz. festivalni Akademiji Poetična Slovenija v juniju podeljuje Ustanova Velenjska knjižna fundacija, je osrednja vseslovenska književna nagrada in edina za vrhunski desetletni slovenski pesniški opus za odrasle v 21. stol., ki pomembno zaznamuje novejšo umetniško literaturo (in je v zadnjih desetih letih - po pravilniku nagrade - izkazan z najmanj dvema v slovenskem jeziku knjižno objavljenima vrhunskima pesniškima zbirkama za odrasle, najmanj eno izdano v zadnjih treh letih; v zadnjih desetih letih vsaj z enim v tujini izdanim samostojnim knjižnim prevodom poezije za odrasle ter eno avtorsko predstavitvijo v festivalni antologiji Lirikon21 oz. s pesniškim branjem na Lirikonfestu (vključno z letom širšega izbora za nominacijo); sosvet za nagrado vrednoti pri izboru nagrajenca tudi avtorjevo celovito osebnostno držo oz. prepoznavnost v slovenski in mednarodni kulturno-umetniški javnosti). - Nominacije za nagrado VČN so bienalne in dvoletne (aktualno za leti 2024 in 2025).

Nagrada je izkazana z nagradnim umetniškim bronastim kipom (stvaritev akad. kiparja Jurija Smoleta) in festivalno listino. Med 2013 in 2018 je bila nagrada pospremljena s knjižno izdajo (*) 50 izbranih pesmi iz nagrajenčevega desetletnega pesniškega opusa v 21. st. Denarna nagrada v letu 2024 znaša 5.000 EUR in je od leta 2021 pospremljena z nagrajenčevo zasaditvijo oz. posvetitvijo visokorastočega drevesa v "Gaju poezije Velenje", posvečenega lavreatom Lirikonfesta Velenje in vrhunski slovenski poeziji 21. stol. - Organizator nagrade je Velenjska knjižna fundacija. Večletni glavni pokrovitelj nagrade je Mestna občina Velenje; v programu Lirikonfesta jo sofinancira Javna agencija za knjigo R. Slovenije.

Književna nagrada "velenjica - čaša nesmrtnosti" je istemu pesniku/pesnici praviloma podeljena samo enkrat (izjemoma dvakrat za vrhunski pesniški opus v novih desetletjih). Doslej so jo za vrhunske desetletne pesniške opuse za odrasle v 21. st. prejeli (osemnajst slovenskih pesnikov in pesnic): 2006 (p. n.) - Andrej Medved; 2007 - Milan Vincetič;† 2008 - Milan Dekleva; 2009 - Vinko Möderndorfer; 2010 - Boris A. Novak; 2011 - Milan Jesih; 2012 - Peter Kolšek;† 2013* - Zoran Pevec; 2014* - Esad Babačić; 2015* - Maja Vidmar; 2016* - Peter Semolič; 2017* - Tone Škrjanec; 2018* - Iztok Osojnik; 2019 - Uroš Zupan; 2020 - Lidija Dimkovska; 2021 - Miklavž Komelj; 2022 - Marjan Pungartnik; 2023 - Meta Kušar; 2024 (podelitev predv. 13. junija na 23. Lirikonfestu oz. festivalni Akademiji Poetična Slovenija v Velenju).

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjenSlika, ki vsebuje besede besedilo, pisava, logotip, krog

Opis je samodejno ustvarjen

www.lirikonfest-velenje.si / www.uvkf.si

https://uvkf.si/sl/enaindvajset-sirse-nominiranih-za-vseslovensko-pesnisko-nagrado-%3E%3Evelenjica-casa-nesmrtnosti%3C%3C-2024-in-2025