O-STA

Na konferenci Lastovke spoznali dobre prakse pri delu z digitalnimi tehnologijami v izobraževanju in raziskovanju

Na konferenci Lastovke spoznali dobre prakse pri delu z digitalnimi tehnologijami v izobraževanju in raziskovanju Koper, 8. 3. 2024 Za takojšnjo objavo Na 7. konferenci Lastovke UP, ki je potekala 8. marca 2024 na koprski Pedagoški fakulteti, so se zbrali strokovnjaki in navdušenci nad sodobnimi digitalnimi tehnologijami v visokošolskem izobraževanju in raziskovanju. Dogodek je potekal v okviru aktivnosti Digitalni PAI, projekta GDI UP, v mednarodnem tednu odprtega izobraževanja. Udeleženci so razpravljali o učinkoviti rabi digitalnih tehnologij, etični uporabi umetne inteligence ter njenem vplivu na trajnostno, digitalno in vključujoče visokošolsko izobraževanje. Konferenca je ponudila platformo za izmenjavo izkušenj, predstavitev dobrih praks ter razpravo o izzivih integracije digitalnih tehnologij v izobraževalne sisteme. Predstavljene so bile številne ideje in projekti, ki prispevajo k inovativnemu in učinkovitemu poučevanju ter raziskovanju. V plenarnem delu je prof. dr. Andrej Brodnik iz UP FAMNIT-a izvedel predavanje na temo "Digitalna sedanjost je tu". V nadaljevanju so bili v prvem sklopu predavanj predstavljeni različni vidike digitalizacije, vključno z digitalno zrelostjo slovenskih podjetij in inovativnimi pristopi k poučevanju, kot je bilo predstavljeno v predavanju o 3D modeliranju idejnih zasnov gostinskih obratov. Spraševali smo se, kdo je Sara Sever Fox - znana osebnost, ki jo je ustvarila umetna inteligenca. Drugi sklop je ponudil vpogled v uporabo digitalnih inovacij za zdrav življenjski slog, razvoj učnih gradiv z generativno umetno inteligenco in prednosti virtualnih izmenjav za bodoče učitelje. V popoldanskem delu konference je bila predstavljena raba digitalnih tehnologij v izobraževanju, s poudarkom na temah kot so strojno učenje v izobraževanju, uporaba interaktivnih zaslonov pri poučevanju ter ključni izzivi digitalnega prehoda na študijskem programu Predšolska vzgoja.

Poleg strokovnjakov so predstavitve svojih del pripravili tudi študenti in njihovi mentorji, ki so tako predstavili svoje raziskovalno delo ali inovativne pristope.

Na okrogli mizi, ki je potekala ob robu srečanja in jo je vodil izr. prof. dr. Stanko Pelc, so sodelovali izr. prof. dr. Sonja Rutar, izr. prof. dr. Matjaž Kljun in prof. dr. Ernest Ženko. Rdeča nit okrogle mize je bil pogovor na temo podpore sodobnih digitalnih izobraževalnih tehnologij v trajnostnem, digitalnem in vključujočem visokošolskemu izobraževanju in raziskovanju.