O-STA

IZBRAN PRVI MLADINSKI PODNEBNI DELEGAT SLOVENIJE

Rok Dolenc, prvi mladinski podnebni delegat

Sporočilo za javnost, 10. oktober 2023

Na Mladinskem svetu Slovenije (MSS) smo letos skupaj z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo (MOPE) v letu 2023 prvič vzpostavili institut mladinskega delegata Slovenije v mednarodnih podnebnih pogajanjih. Cilj tega je vključevanje mladih v procese mednarodnih podnebnih pogajanj, opolnomočenje mladih in širjenje vsebin podnebnih sprememb med mladimi.

Prvi mladinski podnebni delegat je postal Rok Dolenc. Njegova naloga bo sodelovanje v okviru aktivnosti pred, med in po zasedanju Konference pogodbenic UNFCCC. Udeležil se bo Konference Združenih narodov o podnebnih spremembah 2023 (COP28), ki bo potekala med 30. novembrom 2023 in 12. decembrom 2023 v Dubaju, ZAE. Na zasedanju COP bo mladinski podnebni delegat med drugim aktivno sodeloval v pogajanjih, aktivnostih slovenske delegacije ter se udeleževal drugih relevantnih stranskih dogodkov. Pri tem se bo povezal s krovno organizacijo mladih (YOUNGO) in ostalimi mladinskimi podnebnimi delegati držav članic EU ter tretjih držav.

Rok Dolenc je študent magistrskega programa Mednarodni odnosi na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. V mladinskem organiziranju je aktiven že 9 let, izkušnje z zagovorništvom in organizacijo projektov za mlade pa je med drugim nabiral kot vodja Dijaške skupnosti Ljubljana in Dijaške organizacije Slovenije ter s predsedovanjem Študentski organizaciji Fakultete za družbene vede.

Zadnja leta se je poleg delovanja v mladinskih organizacijah, osredotočil tudi na podnebno problematiko. Mednarodne izkušnje na tem področju je pridobival kot pripravnik v Evropskem parlamentu, kjer je spremljal delo Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI), preko študentskega dela na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo pa je dobil vpogled v vodenje in izvajanje politik na nacionalni ravni.

Pri delovanju ga vodi načelo nič o mladih brez mladih, zato ga veseli, da smo mladi končno dobili sedež za mizo tudi na mednarodnih podnebnih pogajanjih. Tam se namreč sprejemajo ključne usmeritve za nadaljnji razvoj boja proti podnebnim spremembam, mladi pa smo tisti, ki bomo s posledicami sedanjih odločitev živeli. Več o Roku lahko izveste tukaj.

Za več informacij nam pišite na pr@mss.si ali nas pokličite na 01 425 60 55.